5 C
Tuzla
04.12.2022.

Upravni odbor UIO usvojio odluku o minimalnim akcizama na cigarete

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je u četvrtak Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2023.

Prema usvojenoj odluci, od 1. januara 2023. minimalna akciza iznosit će 167,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste u skladu rokovima iz te odluke o čemu se mogu informisati u Službenom glasniku BiH i putem web stranice UIOBiH.

Također, Upravni odbor UIO na sjednici dao je saglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva finasija i trezora BiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO