Upriličen prijem: 27. godišnjica konstituisanja Okruga Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tuzlanski Okrug  osnovan je u najtežim ratnim danima: 28.12.1992. godine. Rat je tada uveliko zahvatio cijelu Bosnu i Hercegovinu, a teška ratna dejstva dešavala su se i u sjeveroistočnoj Bosni. Osnivanje Tuzlanskog okruga strateški je potez i sada, sa historijske distance gledano, odlična odluka tadašnjeg rukovodstva – poručeno je danas sa prijema za članove predsjedništva i prve Vlade Okruga Tuzla.

”Ja sam dobio zadatak da formiram Tuzlansko-podrinjski okrug što je bilo novo ustrojstvo. Zadatak je bio u ratnim uslovima bio je cilj formirati ratne jedinice koje mogu funkcionalnije raditi u sistemu odbrane i preživljavanja u tim godinama…” rekao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Odbrana sjeveroistočne Bosne imala je izuzetan geopolitički značaj. Bio je to jedan od najvećih podviga probosanskih snaga tokom rata. U tim ratnim danima imenovana je Skupština, te je ovo područje tada dobilo i svoju Vladu.

”Vremena su to koja su pokazala da smo u najtežim uslovima bili u stanju prevazići ih. Kada sada pogledate ipak je urađen veliki posao i bez obzira što je tamo bio i HDZ i SDA, i reformske snage i SDP, znači brojao je brojne stranke, ali imali smo jedan cilj: to je odbrana. Za razliku od danas kada je zauzmi vlast i vladaj”  – dodaje Bešlagić.

Ofanzive na teritoriju Tuzlanskog okruga bile su svakodnevne, pa su samo općine Banovići, Srebrenik i Živinice ostale u svojim ranijim granicama kada je formiran Tuzlanski kanton. No, nove, u ratu formirane općine su: Sapna, Čelić, Teočak i Doboj-Istok. Tuzla je bila i ostala kulturni, medicinsko-klinički i akademski centar ove regije.

”Suština je bila pokušati ujednačiti teret odbrane na sve stanovnike na području sjeveroistočne Bosne, da se svi raspoloživi kapacitete na području sjeveroistočne Bosne mobilišu i daju doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine” kazao je Izet Hadžić, predsjednik Okruga Tuzla.

Na današnjem prijemu koji je upriličio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, bivši članovi predsjedništva i prve Vlade Okruga Tuzla najavili su i objavu monografije – knjige koja će dati historijski osvrt na početke osnivanja Tuzlanskog Okruga.