Upriličen prijem za članove RSD Sloboda povodom stogodišnjice kluba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Obilježavanje jubilarnih stotinu godina djelovanja Radničkog sportskog društva Sloboda, bio je povod da premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović upriliče prijem za članove Društva.

Sportisti, sportski radnici i članovi Slobode su prolazni, Sloboda je vječna i rezultati koji su ostvareni ostaju vječno zabilježeni. I to je razlog zbog kojeg značajniju pažnju moramo posvetiti ovom jubileju. Jubileju na koji svi građani Tuzlanskog kantona i svi građani Tuzle mogu i trebaju biti ponosni. Jubileju kojeg nema priliku obilježiti veliki broj sportskih kolektiva. Imajući u vidu sve navedeno Vlada će iznaći mogućnosti da skladno trenutnim mogućnostima pomogne obilježavanje ove značajne godišnjice“, rekao je danas premijer Tulumović, ističući da je Sloboda najstarije sportsko društvo u Bosni i Hercegovini i jedno od najstarijih u regionu.

„Ono što smo premijer Tulumović i ja željeli danas, jeste da vidimo kako Vlada Tuzlanskog kantona može pomoći obilježavanje godišnjice i održavanje ove manifestacije. Vrlo nam je važno to što smo čuli da su svi klubovi izuzev fudbalskog kluba Sloboda likvidni, finansijski konsolidovani, i da su sposobni ispunjavati svoje obaveze. Sigurni smo da će i fudbalski klub Sloboda izaći iz tog dugogodišnjeg problema“, rekao je ministar Mićanović.

Tokom sastanka su prezentirani samo neki od najvažnijih i najzanimljivijih pokazatelja, a koji se tiču trenutnog stanja, ali i historijata RSD Sloboda.

„I po broju sportova i po broju članova ovo sportsko društvo spada među najveće. Okupljamo 13 sportskih klubova i tamburašku sekciju, aktivno angažiramo oko 2000 sportista, i smatramo da kao takvi zavrjeđujemo pažnju društva u cjelini. Drago nam je da smo naišli na razumijevanje najodgovornijih ljudi u Kantonu i očekujemo da se određene stvari pokrenu i iniciraju da se sport na adekvatan i sistemski način riješi ne samo u kantonu, nego i u Federaciji i državi BiH“, rekao je predsjednik Skupštine RSD Sloboda Bahrija Tanović.

Podsjetimo da je obilježavanje 100-te godišnjice djelovanja RSD Sloboda lepeza aktivnosti koje su realizirali svi sportsku klubovi okupljeni oko Društva. U proteklom periodu sportski klubovi su upriličili takmičenja i utakmice povodom obilježavanja jubileja, a kruna obilježavanja bit će centralna proslava, planirana u decembru, kojom prilikom će biti promovisan Almanah, knjiga „100 godina Slobode“, te će biti i dodijeljena priznanja najistaknutijim i najzaslužnijim sportskim radnicima i sportistima Radničkog sportskog društva Sloboda.

Osim premijera Tulumovića, ministra Mićanovića i predsjenika Tanovića, današnjem prijemu su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora RSD Sloboda Tuzla Aid Berbić, generalni sekretar RSD Sloboda Tuzla Jasenko Elezović, članica Skupštine RSD Sloboda i predsjednica Atletskog kluba Sloboda Kada Delić i  predsjednica Streljačkog invalidskog kluba Tuzla Kadira Nukić.