Upriličena komemoracija Mustafi Mujezinoviću (VIDEO)

     

U sarajevskoj Vijećnici upriličena je komemoracija diplomati Mustafi Mujezinoviću na kojoj je poručeno da je kao federalni premijer uvijek imao sabura i svako je uvijek i bez okolišanja mogao zatražiti i dobiti podršku i savjet.

– Kroz čitav svoj životni vijek dao je veliki doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine, radeći na pozicijama načelnika Općine Stari Grad, premijera Kantona Sarajevo i Federacije BiH, guvernera, te ambasadora u nekoliko zemalja – rekao je aktuelni premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Uvjeren je da članovi porodice Mujezinovića, prijetelji i saradnici osjećaju veliku tugu što ih je napustio u 65 godini.

– Vjerujem i da svi mi osjećamo ponos što smo imali priliku poznavati i sarađivati s Mustafom. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za čitavo bh. društvo, pogotovo što je svojim zalaganjem mogao još doprinijeti. Ostavio nam je sjećanje na život, poštovanje, radni vijek i ostvarene rezultate – dodao je Novalić.

Kao ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja Mujezinović je časno i predano radio.

– U svakom segmentu njegove profesionalne karijere ostavljao je snažan i neizbrisiv trag. Bio je velik čovjek i velik prijatelj. Iza njega je ostao nedovršen projekat i koji je silno želio da se s uspjehom završi, a to je da se orginal povelje Kulina bana, koja je u posjedu Ruske Federacije, izloži u Bosni i Hercegovini – rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Uime porodice Mujezinović gradonačelnik Abdulah Skaka zaahvalio se prisutnim prijateljima i svima onima koji su izrazili saučešće putem telegrama.

– Mustafa je bio državnik, patriota, Sarajlija koji je istinski volio ovaj grad. Generacijama koje dolaze poslije nas je obaveza da slijedimo njegov put, da se trudimo i svakodnevno utičemo na život stanovnika i ovog grada i države – kazao je Skaka.

Nekoliko dana prije smrti Mujezinović mu je rekao da su mu mnoge institucije pomogle u njegovom liječenju, a među njima su Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo i devet općina.

– Nekako mi je to ostala obaveza, amanet da se u njegovo ime zahvalim na toj pomoći i da mi je veoma drago što se time pokazalo da cijenimo naše ljude koje rade veoma dobro stvari – dodao je Skaka.

Pogledajte VIDEO

(RTV Slon/Fena)