Uručena oprema za efikasniji sistem prihvata bh. državljana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prema sporazumu o readmisiji od 2015. godine u Bosnu i Hercegovinu vraćena su 4.524 bh. državljana, a da bi se uspostavio efikasniji sistem njihovog prihvata danas je uručeno 30 setova kompjuterske opreme za uspostavu tog sistema.

Osobe koje se prema sporazumima o readmisiji vraćaju u BiH su one osobe kojima su zemlje Evropske unije uskratile prihvat u svojim zemljama iz bilo kojeg razloga poput činjenice da im je istekla radna dozvola ili zbog kršenja pravila neke od zemalja EU.

Vrijednost opreme je oko 50.000 KM, a uručena je općinama Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Doboj, Modriča, Zavidovići, Zenica, Živinice, Mostar i Bugojno, centrima za socijalni rad u tim općinama te kantonalnim ministarstvima koja su imenovala koordinatore za readmisiju.

Donaciju je danas uručila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u okviru projekta “Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji” koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Ministarstvo i Catholic Relief Services (CRS).

Govoreći o važnosti ovog sistema, Borovac je podsjetila da je on bio jedan od ključnih uvjeta za viznu liberalizaciju odnosno ukidanje viza bh. građanima za putovanje u zemlje Schengena.

Budući da je prihvat readmisiranih osoba ključna stavka u svim kontrolama primjene pravila i ispunjavanja uvjeta pod kojima je BiH dobila bezvizni režim, Borovac je istaknula da je BiH u Briselu prepoznata kao pozitivan primjer rješavanja ove problematike u regionu, prenosi Fena.

Kako je danas naglašeno, tehnička opremljenost preduvjet je za uvezivanje u sistem informacione baze podataka o readmisiranim osobama i razmjenu podataka unutar svih institucija u sistemu koordinacije zbog dodatnog poboljšanja sposobnosti BiH u upravljanju procesom readmisije.

Predstavnica CRS-a za Bosnu i Hercegovinu Debbie Shomberg pojasnila je da je današnja donacija u vidu kompjuterske opreme samo mali dio onoga što će biti realizirano u okviru ovog projekta kojeg finansijski pomaže Vlada Švicarske.

Do sada je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zatražena asistencija u vidu transporta do krajnje destinacije za 104 osobe, dok je u Readmisioni centar u Mostaru smješteno 13 osoba, a osiguran je smještaj za 13 maloljetnika koju su u BiH vraćeni bez pratnje.

Također, osigurana je i medicinska asistencija prilikom prihvata na graničnom prijelazu za 18 osoba, a uz pomoći Vlade Švicarske osigurano je i 29 stambenih jedinica za smještaj readmisiranih osoba.