USAID i Grad Živinice osigurali sredstva za pokretanje biznisa za 14 žena

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Stotinu hiljada KM osigurano je za pokretanje biznisa žena na području Živinica u okviru projekta USAID-a u saradnji sa Gradom Živinice. Podršku će dobiti 14 žena koje će otvoriti svoj obrt ili se baviti poljoprivrednom djelatnošću.

Sanela Čičkušić iz Šerića zahvaljujući USAID-ovom Programu podrške marginaliziranim grupama pokrenut će obrt za proizvodnju odjevnih predmeta za žene i muškarce sa tradicionalnim motivima, kao i ukrasne predmete i nakit. Iskustva u ovom poslu već ima, obzirom da je u okviru Kulturno-umjetničkog društva ”Modrački mornari” bila voditeljica sekcije ”Žene za tradiciju” a koje su izrađivale različite rukotvorine. Zajedno sa grupom tih žena već je kreirala brend Amanet, a sada ga želi ozvaničiti putem obrta i tako zaštititi. Za pokretanje obrta dobit će 7.600 KM od USAID-a.

”Legalizacijom tih naših proizvoda on će dobiti veću priliku za plasiranje i predstavljanje. Jedan dio sredstava ćemo uložiti u materijale za malo veći asortiman”, navodi ova poduzetnica.

Sanela navodi da već ima interesa za ovakve proizvode, posebno među trgovcima u Sarajevu koji ovakve proizvode nude turistima. Svakako će u ovaj obrt biti uključene i ostale žene koje su dio navedenog kulturno-umjetničkog društva.

Sličnim putem krenut će i mlada poduzetnica Medina Bajrić. Nekada zanimljiv hobi pretvorit će u obrt odnosno otvoriti krojački salon.

”Već duže vrijeme se bavim šivanjem, krojenjem i dizajniranjem odjeće za mlade, starije žene. Konačno mi se ukazala prilika da svoju biznis ideju pretvorim u djelo”, kaže Medina.

Sredstva koja će Medina dobiti iskoristit će za nabavku mašina, materijala, zatim usavršavanje, kao i poreze i doprinose za narednu godinu. Još 12 žena sa područja grada Živinice dobit će podršku za pokretanje djelatnosti, a najviše je iz oblasti ugostiteljstva, zanata, uslužnih djelatnosti i poljoprivrede. Sufinansiranje je u iznosu od šest do 7.600 KM po osobi.

”Jedan dio sredstava pokriva USAID, drugi dio Grad Živinice u jednakom odnosu u ukupnom iznosu od 100.000 KM. Ovo je program koji naglasak stavlja na socijalnu podršku ženama, nije isključivo orjentisan ka biznisima, ali svakako doprinosi tome da žene budu prepoznate kao važan učesnik u privredi lokalnih zajednica”, ističe Jasmin Bešić, direktor USAID Programa podrške marginaliziranim grupama.

Živinice su jedan od devet gradova u Bosni i Hercegovini u kojima se trenutno provodi ovakav projekat. Kako navode u Gradskoj upravi željeli su pronaći modele kako da žene svoj hobi pretvore u biznis.

”Smatram da će ovaj projekat podstaći i druge žene da se jave na ovakav vid projekata. Mi smo 26 start up projekata koje smo proveli pokazali upravo jednim pozitivnim primjerom i ovo danas će biti jaka poruka za budućnost i ja se nadam za par godina da ćemo imati i samoinicijativno otvaranje biznisa”, navodi Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Gradonačelnik je podsjetio da izdavanje dozvola za obrt u ovoj lokalnoj zajednici traje svega dva sata što je dodatno olakšavajuća okolnost za buduće poduzetnice.

Putem ovog Programa, USAID će davati novčanu, ali i savjetodavnu podršku ovim poduzetnicama, što je poseban benefit za njih. Napominju da će se korisnice ovog programa, narednu godinu dana, moći javiti u bilo koje doba za savjet, ukoliko budu imale poteškoća.