Uskoro izgradnja dva parkinga u blizini UKC-a Tuzla /FOTO/

Uskoro izgradnja dva parkinga u blizini UKC-a Tuzla /FOTO/

Objavio: -
UKC parking 3

Polovinom maja ove godine vozačima koji posjećuju Univerzitetski klinički centar Tuzla trebalo bi biti obezbijeđeno oko 130 parking mjesta. 

Već naredne sedmice očekuje se dobijanje građevinske dozvole, nakon čega bi se krenulo sa realizacijom projekta. Riječ je o izgradnji dva parkirališta, a jedno podrazumijeva lokaciju od izlaza kod Dječije klinike do izlaza kod Interne klinike.

 „ To će biti parkiralište nekih kapaciteta 30 parkirnih mjesta i planiramo do aprila da ga završimo. Osim ovoga, idemo u izgradnju još jednog parkirališta, to će biti parkiralište na šljačištu, preko puta Plave klinike. To je ono crno šljačište gdje se trenutno parkiraju vozila“, ističe za RTV Slon Goran Jurak, direktor JKP „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla.

Idejno rješenje za ovaj projekat je već završeno, naredne sedmice bi se trebao podnijeti zahtjev za dobijanje urbanističke, a do kraja februara i građevinske dozvole.  Na ovoj lokaciji ispunio bi se kapacitet od oko 100 parking mjesta.

 „Osim ove dvije lokacije, u fazi smo pronalaženja još neke alternativne lokacije, dok se ne započne izgradnja predviđenog projekta i eventualno još neka nova lokacija“, dodaje Jurak.

Predviđeni projekat, čija vrijednost iznosi oko 500.000 KM, a realizacije je trebala početi još u prošloj godini, trenutno miruje. Razlog je samo jedan-pokretanje klizišta u blizini ove lokacije. Uposlenici JKP „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla izvršili su još ranije analizu potreba i problematike parkiranja u blizini UKC-a.

 „Naša želja a i namjera je da do kraja petog, eventualno početkom šestog mjeseca, uradimo ova dva parkirališta, a da u toku godine izradimo još jedno alternativno parkiralište, tako da bi omogućili građanima da imaju gdje parkirati kada dolaze u bolnicu Gradina“, napominje Jurak.

Problem parkiranja automobila na trotoarima, odnosno nemogućnost pronalaska prostora za ostavljanje vozila prilikom posjete UKC-u Tuzla, već godinama predstavlja problem, kako vozačima, tako i pješacima. Izgradnjom parkinga na lokaciji u blizini UKC-a Tuzla zasigurno bi se riješile dugogodišnje muke sa kojima se građani suočavaju. 

 

 

UKC parking 1

UKC parking 2

UKC parking 5

UKC parking 7

UKC parking 4