Uskoro izgradnja magistralnog puta Šićki Brod – Kladanj

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Put do Sarajeva mogao bi biti skraćen za oko 30 minuta, a sigurnosni aspekt vožnje bit će podignut na veći novi. Ovo je samo dio onoga što bi trebalo uslijediti nakon završetka radova na magistralnom putu Šićki Brod – Kladanj, nakon što kompletna Inicijativa Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK prođe kroz proceduru. Ovo je prvi put da Vlada TK pokrene ovakav projekat, čiji je cilj izgradnja brze ceste, rekonstrukcija i izgradnja novih dinoica puta. Kompletan projekat koštat će oko 300 miliona KM, bit će izgrađeno šest dionica a najviše sredstava, prema idejnom projektu bit će uloženo za izgradnju dionice Šićki Brod – Đurđevik.

“Mi trenutno od Vlade FBiH imamo obećanje da ćemo dobiti 43 miliona KM po prolasku ove Inicijative, a ostatak sredstava će se obezbijediti iz kreditnih sredstava a vraćat će se po osnovu akciza za gorivo.”, kazao je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prva dionica Šićki Brod – Đurđevik iznosi 17,3 km i tu je planirano pravljenje nove dionice koja će odnijeti najviše novca. Etapno će biti urađeno i preostalih pet dionica, dok će u međuvremenu započeti radovi na rekonstrukciji planiranog magistralnog puta. Početak radova je naredna građevinska sezona, dodao je ministar Buševac.