Uskoro javni poziv za finansiranje učenika iz oblasti obućarstva i metalske industrije

Uskoro javni poziv za finansiranje učenika iz oblasti obućarstva i metalske industrije

Objavio: -

Grad Tuzla objavio je tri javna poziva za zapošljavanje osoba u oblasti poduzetništva, a tokom dana bit će pripremljena i dokumentacija za raspisivanje četvrtog javnog poziva za finansiranje učenika iz oblasti obućarstva i metalske industrije, zaključeno je na Kolegiju gradonačelnika.

Za tri javna poziva koja su u toku iz oblasti poduzetništva i aktivne mjere zapošljavanja Grad Tuzla izdvojio je ukupno 200.000 KM. 100.000 KM odnosno 2.000 KM po radnom mjestu izdvojeno je za oblast proizvodnje odnosno proizvodnih usluga.

„ Obaveza poslodavca koji se prijavi na ovaj Javni poziv je da je osobu zaposlio s Biroa ili je planira zaposliti s Biroa, čime direktno utičemo na smanjen broj evidentiranih a nezaposlenih sugrađana.“, istakao je Vedran Lakić šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Na osnovu analize koja je pokazala da veoma mali broj poslodavaca ispunjava svoju zakonsku obavezu, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa inavliditetom, Grad Tuzla odlučio je objaviti Javni poziv sufinansiranja zapošljavanja ove kategrojie stanovništva.

„ Tako da smo u Program Gradske uprave za 2016. godinu utvrdili i novi projekat a to je zapošljavanje 10 osoba sa invaliditetom gdje smo odredili iznos od 2.500 KM po uposlenoj osobi. Svjesno smo odredili veći iznos kako bi smo animirali naše poslodavce da zapošljavaju osobe sa inavliditetom.“, ističe Lakić.

Ove godine novina je i finansiranje učenika koji upisuju deficitarna zanimanja a riječ je o oblastima obućarstva i metalske industrije. Planirano je stipendiranje dva odjeljenja.

„ Stipendirat ćemo dva razreda, jedn kada su u pitanju obućari a drugi  je metalski sektor u Srednjoj mašinskoj školi. 50 učenika po 50.00 KM mjesečno u iznosu od ukupno 25.000 KM.“, dodaje Lakić.

Četvrti Javni poziv koji je u toku odnosi se na finansiranje projekata nevladinog sektora iz oblasti poduzetništva. Kroz ovaj javni poziv u 2015. godini realizirano je 15 različitih projekata, te se i ove godine očekuje veliki odziv nevladinih organizacija.

Kolegij gradonačelnika razmatrao je i radnu verziju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon. Njime se definiše iznajmljivanje poslovnih prostora, posebno onih u užem jezgru grada, koji su zbog visoke kirije, većinom zatvoreni. Ovim Zakonom ističe gradonačelnik Tuzle,  vlasnici će biti natjerani da rade u poslovnim prostorima, da ih iznajmljuju po prihvatljivim cijenama ili…

„ Onda će ti biti toliki porez na tu nekretninu koja se ne koristi a podobnu za privredni razvoj da ti se to nikako ne isplati. Pa će te to natjerati da iznajmiš prostor mladim ljudima ili ljudima koji su spremni da rade, da im daš priliku da rade, a ne da samo ti budeš veliki vlasnik velikog broja neiskorištenih prostora.“, ističe Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Na Kolegiju je donesena i odluka da se krene u proceduru osnivanja Turističke zajednice Grada Tuzla.