3.9 C
Tuzla
28.11.2023.

Uskoro nove transplantacije u UKC-u Tuzla

Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i TK održali su sastanak sa predstavnicima Uprave UKC TUZLA i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.

Povod sastanka bilo je pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija, a inicijator sastanka bio je načelnik Interne klinike UKC-a Tuzla prof. Dr Nermin Salkić.

Na sastanku su prisustvovali i prof. Dr Lejla Osmančević medicinska direktorica, dr Šefik Hasukić direktor za naučno-istraživački rad, prof. dr Mirna Alečković šefica Odjela za transplantacije na Odjeljenju za nefrologiju, prof. Dr Jasmina Smajić načelnica Klinike za reanimaciju i anesteziju, te dr. Nerhela Mujačić transplant koordinator.

Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo zbog zastoju u transplantacijama izazvano pandemijom korona virusa. Kako je rečeno, na UKC Tuzla u maju se planiraju dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a onda namjeravaju svaki naredni mjesec obaviti po jednu takvu transplantaciju, naravno ukoliko to budu dozvoljavali uslovi.

Dakle, želja svih onih koji učestvuju u procesu transplantacija na UKC Tuzla je da se barem vrate na period prije korone i da se što prije pokrene ovaj proces. Međutim, navedeno je kako u ovaj proces treba da se uključe i državne distance i podrže ga, odnosno da se napravi strategija zdravstva, kako bi to zaživjelo u pravom smislu.

“Uposlenici UKC Tuzla su se u postupku transplantacija organa vodili humanošću, profesionalnošću, etikom, entuzijazmom i tako će biti ubuduće”. Na njih se, kako je navedeno, uvijek može računati.

Istaknuto je kako UKC-u Tuzla, nažalost još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije. Također, istaknut je i problem sklapanja ugovora sa privatnim klinikama u inozemstvu, o transplantaciji naših pacijenata, loših iskustava kroz koja prolaze, zbog čega neko treba biti pozvan na odgovornost.

Na kraju je zaključeno da će ovakvi sastanci biti održavani češće, kako bi imali više informacija i bili upućeni da li je i koliko obećanog ostvareno.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH Tomislav Žuljević obećao je kontaktirati predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva kako bi saznao sta je sa certificiranjem UKC Tuzla i Kantonalne bolnice Zenica u procesu transplantacije i eksplantacije organa.

Vezane vijesti

TUZLA