Uskoro počinje izgradnja dvije hidroelektrane na rijeci Drini?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje HE „Foča“ na rijeci Drini.

Koncesija iz ove odluke dodijelit će se putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude javnog preduzeća Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Predmet koncesije je izgradnja i korištenje hidroelektrane „Foča” instalirane snage 44,15 i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 S\L/p.

Planirana lokacija brane HE „Foča” je udaljena oko 1,6 kt uzvodno od Foče i na oko 10 kt nizvodno od lokacije brane „Buk Bijela”.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti iznosi 232.743.770,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE „Paunci“ na rijeci Drini.

Koncesija iz ove odluke dodijeliće se putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude javnog preduzeća Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Predmet koncesije je izgradnja i korišćenje hidroelektrane „Paunci” instalisane snage 43,21 M\L/ i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 S\L/p.

HE „Paunci” je locirana oko 10 kt nizvodno od profila brane HE „Foča”, na stacionaži kt 314+665 od ušća rijeke Drine u Savu. S lijeve strane pregradnog mjesta prolazi magistralni put Foča – Goražde, prenosi portal Akta.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti iznosi 246.434.580,00 KM.