5 C
Tuzla
03.02.2023.

Uspješan rad TTU energetika, veliki broj radnika otišao u penziju, data prilika mladima

Od nekadašnjeg preduzeća Tvornica transportnih uređaja Tuzla sa brojnim problemima, prije nešto više od šest godina formirana je današnja uspješna kompanija TTU energetik d.o.o. Tuzla. Sedmu godinu posluju uspješno sa više od 100 zaposlenih. U ovom periodu od formiranja novog preduzeća stekli su reference koje druge firme nemaju i vratili su tržište koje je TTU nekada imao.

”Naši osnivači su javna preduzeća, Elektroprivreda BiH i RMU Banovići u omjeru 80 i 20 posto, oni su okosnica našeg poslovnog djelovanja, najčešće radimo za njih, u omjeru 80 i više posto svake godine radimo za ta dva preduzeća i njihova zavisna društva. Konkretno, u Elektroprivrednim zavisnim društvima naslonjeni smo na sve rudnike i termoelektrane”, navodi Almir Zulić, direktor TTU energetik d.o.o. Tuzla.

Posljednje tri godine su dosta izazovne, kao i u cijelom svijetu, zbog raznih dešavanja. No, u TTU energetiku su savladali takve izazove i spremni su za nove pobjede.

”Možemo reći da smo u prvoj fazi kombinovano sa koronom koja je bila druga faza i treća faza koja se veže za ratove i poskupljenja materijala i generalno uslova života osjetili sa svih strana kakvi su to negativni efekti, pa čak i oni pozitivni. Sad mislim da smo sazreli da možemo da idemo dalje, da razvijamo naše nove projekte kojih ima prilično dosta”, ističe Zulić.

Sjaj firme kakav je nekad bio je vraćen, svi proizvodni pogoni rade u punom kapacitetu. Bilo je do ove godine i više zaposlenih, ali je 60-tak radnika otišlo u zasluženu penziju. To je, naglašava direktor, uspjeh i jedan od ciljeva preduzeća. Prilikom osnivanja, obećali su da će nekadašnje radnike TTU-a ponovo zaposliti, nakon što im bude uvezan radni staž, ispratiti u penziju da uživaju u plodovima svog rada.

”S aspekta penzionisanja, mi smo, imam vrlo često običaj da kažem, ispunili misiju osnivanja TTU energetika. On je osnovan u momentu kada je TTU d.d. bio u stečaju dvije godine, nakon toga dolazimo mi, primamo 120 ljudi iz bivše firme koji su bili generator razvoja. Sad je prošlo šest godina, započeli su ti odlasci, penzionisanje, zaslužene penzije. Njihovo iskustvo je kroz obuke mlađih ljudi, generiralo je produkt novih iskustava u mladim ljudima”, kaže on.

Sada su u TTU energetiku oslonjeni upravo na mlađe kadrove. U firmi ima onih koji obavljaju pripravnički staž, ali i učenika koji dolaze na praktičnu nastavu. Iz TTU energetika poručuju da je važno pokazati mladima da imaju perspektivu i ovdje, a ne samo van granica domovine.

”Ovo sad što vidimo je jako nepopularna mjera. Svi ti odlasci, ne vidim smisao u njima, smatram da ima daleko više prilika u BiH, na kraju i naša mladost treba malo više samoinicijativnosti i nametanja u smislu nuđenja poboljšanja u kompletnom društvu, jer je to i njihova odgovornost. Garantujem da firme poput naše, sa razvojnog aspekta, mogu da daju prilike raznim usmjerenjima i da neće bježati od svoje društvene odgovornosti”, naglasio je Zulić.

Nakon što su stekli odgovarajuće reference, nabavili opremu koja je potrebna za provedbu projekata, spremni su u TTU energetiku i za više, ostvarenje novih ciljeva. Poručuju da su se spremni uhvatiti u koštac s novim vremenima odnosno obnovljivim izvorima energije, istovremeno ne zanemarujući ono što su do sada radili.

POSLJEDNJE DODANO