Uspješno okončan još jedan projekat zaštite reproduktivnog zdravlja Romkinja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Kako bi doprinjeli što kvalitetnijem očuvanju zdravlja Romkinja na području TK, Udruženje žena Romkinja „ Bolja budućnost“ u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo organizovolo je besplatne preglede za Romkinje koji su uključivali ultrazvuče preglede dojki, mamografiju i ginekološke preglede. Ove godine preglede je prošlo 40 žena, dok je u informativnim predavajima učestvovalo još više njih.

 

 

„Nažalost moram istaći da još uvijek ima žena koje nisu niti jednom poslije poroda, a ima ih koje nius ni preko 20 godina otišle ginekologu i mi pokušavamo na svaki način da ih osvjestimo da je to potreba, pogotovo za žene koje su navršile 40 godina, koliko je za njih bitno da idu na preglede i da urade ultrazvk dojke kao i mamografiju ako ima potrebe“, izjavila je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost. .

 

Na projektu sa Udruženjem Bolj budućnost već sedam godina radi i specijalista radiologije dr. Amila Halilčević. Kaže da je cilj informisati žene da su ukoliko se otkriju na vrijeme rak dojke i rak grlića maternice mogu uspješno izliječiti. Tokom sedam godina svijest žena o potrebi redovnih pregleda promijenila se.

 

„Povećava se broj žena koje se javljaju na preglede. U početku je to išlo jako teško.  Razumljivo, to je bojazan od istine, bojazan od nečega, pogotovo ako su primjetile nešto na dojci, ali evo svim tim i predavanjima i iniciranjem na razne načine podstičemo žene da dođu i javljaju se u sve većem broju“, kazala je prim. Amila Halilčević, dr.med.sci radiologije

 

Zbog toga što je prevencija izuzetno važna, Udruženje žena Romkinja „ Bolja budućnost“ nastavit će projekte ranog otkrivanja raka grlića materice i dojki za šta se svake godine obezbjeđuju finansijska  sredstva, zahvaljući kojima žene Romkinje  bez obzira da li su osigurane ili ne mogu da urade bespletan ultrazvuk, papa test i kolposkopiju, te se u zavisnosti od rezultata upućuju na dalje pretrage.