8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

Uspješno realizirana vježba traganja i spašavanja helikopterom

Na planini Vlašić u rejonu sela Gostilj uspješno je realizirana vježba „Potraga 20“ u koordinaciji Službe traganja i spašavanja Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH (OSBiH), Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) i Spasilačko koordinacijskog centra (RCC).

Prema scenariju vježbe, ultralaka letjelica žirokopter koja je letjela na ruti Sarajevo-Travnik-Banja Luka za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), nije sletjela u predviđeno vrijeme na aerodrom Banja Luka. Zadnja poznata pozicija tačke javljanja je Travnik. Prema propisanim procedurama u ovakvim situacijama angažira se služba traganja i spašavanja (STS) koja dežura 24 sata za potrebe BHDCA. Posada STS-a angažira se na direktan poziv RCC-a.

U vježbi su upotrijebljeni helikopter UH-1H iz STS-a i helikopter ‘Gazela’ kao dodatna letjelica za pretraživanje. Dodatni helikopter se angažuje po procjeni terena. Obično planinski teren zahtijeva dodatne kapacitete što je i simulirano u ovoj vježbi.

Brzom reakcijom kako je predviđeno propisanim procedurama helikopteri su upućeni u rejon pretraživanja, gdje je pronađeno simulirano mjesto pada letjelice.

Koordinacijom na terenu između posade helikoptera pristupilo se spašavanju i evakuaciji povrijeđenog prilikom čega su članovi obje posade pokazale profesionalizam u izvršavanju zadataka.

– Samo dobro obučene i uvježbane posade mogu odgovoriti zadacima ove vrste, jer svako slijetanje na terene nadmorske visine iznad 1.000 metara zahtijeva dodatnu obuku – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pri organizaciji vježbe, lokalno stanovništvo i vlasnik zemljišta na kojem je izvršena vježba su ponudili svu neophodnu pomoć, što govori i o spremnosti naših građana da podrže Oružane snage BiH u njihovim namjerama.

Vježbu je pratio vršitelj dužnosti direktora BHDCA Čedomir Šušnjar sa saradnicima, kao i pripadnici EUFOR LOT tima Rumunjske, navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO