Uspješno završen projekt „Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle“.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

„Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle“ projekat je zahvaljujući kojem 6400 domaćinstava u Tuzli i Užicu provodi primarnu selekciju otpada. Podijeljeno je 10 000 kanti za ambalažni i mješani otpad, 600 kompostera te postavljen 141 kontejner za stakleni, ambalažni i mješoviti otpad. Rezultat je to prekogranične sradanje Srbije i BiH, odnosno komunalnih preduzeća iz Bioktoša i tuzlanskog Komunalca.

Ovo je projekat koji je vrlo značajan za naše preduzeće s obzirom da su to značjana sredstva koja smo uložili u proširenje primarne selekcije otpada u našem gradu. Taj projekat se uklapa u strategiju upravljanja otpadom, izjavio je Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac. 

Kolektivne stambena predgrađa opremljena su najsavremenijom ekološkom opremom u skladu sa evropskim standardima. Sam projekat je obuhvatio tri mjesne zajednice.

“Mi smo u našem gradu imali negdje oko dvije i po hiljade domaćinstava, pet hiljda kanti u tri mjesne zajednice Gornja Tuzla, Solina i mjesna zajednica Dokanj, kazao je Bećirović. 

Ovu akciju je podržala i nevladina organizacija „Centar za ekologiju i energiju“, koja je kroz ekološko lobiranje i informativne akcije educirala osoblje komunalnih preduzeća. Edukaciju su prošli i građani lokalnih zajednica uključenih u projekat.

“Projekat je u vrijednosti preko 700.000 eura i realizirao se 18 mjeseci. Sada smo ušli u posljednji mjesec realizacije, u okviru tog projekta organiziramo završnu konferenciju gdje želimo da sumiramo rezultate i  vidimo dalju perspektivu nastavka. Razdvaja se otpad na ambalažni i mješani otpad, dodatno se u zelene kontenjere odvaja staklo. Tako da sada Imamo dobar primjer primarne selekcije otpada u dijelu grada”, izjavila je Džemila Agić , direktorica „Centar za ekologiju i energiju. 

Realizacijom projekta, od januara 2020. pa do danas, u Tuzli je sakupljeno 214 tona ambalažžnog otpada te 4 tone i 400 kilograma staklene ambalaže, što je uveliko doprinjelo očuvanju i dužem trajanju deponija u našem gradu.

Pripremio: Haris Tutić