Uspostava vlasti u BiH: Nastavlja se NATO put, Vijeće ministara u roku od 30 dana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na današnjem sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio šef misije Evropske unije u BiH i posebni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

”Danas je napravljen dobar politički okvir, koji je precizirao šta ćemo raditi naredne tri/četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji, integracijski procesi kada je u pitanju EU i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, borba protiv korupcije itd. Imamo rok koji smo sebi zadali od mjesec dana, odnosno gospodin Dodik ga je tražio, tako da ćemo pokušati deblokirati rad Parlamentarne skupštine, startovati sa formiranjem Vijeća ministara i Federalne vlade, paralelno, i riješiti u hodu ostale detalje koji nisu precizirani današnjim sporazumom,’‘ rekao je danas predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Kao prioritet danas je naznačeno provođenje presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, a kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u sukladnosti s izbornom voljom. Ovo je u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, ali i izgradnje Bosne i Hercegovine kao moderne europske države u kojoj će se jednakopravnost konstitutivnih naroda dosljedno poštivati i koja će svojom opredijeljenošću za političku odgovornost napredovati na putu ka boljoj budućnosti,” poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

”Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO-om,” kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ukupno je 12 principa, koji između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.