32 C
Tuzla
17.07.2024.

Uspostavljanje saradnje Svjetske banke i Vlade TK na projektima energijske efikasnosti

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin razgovarali su danas putem online platforme sa predstavnicima Svjetske banke o projektima energetske efikasnosti, jačanju monitoringa i upravljanja kvaliteta zraka.

Premijer Hodžić i resorni ministar Karadžin upoznali su predstavnike Svjetske banke sa aktivnostima provedenim na polju energijske efikasnosti i zaštite okoliša, kao i sa problemima zagađenja vazduha s kojima se suočava TK, te sa saradnjom sa stranim organizacijama poput UNDP-a , Gizz-a, USAID-a u spomenutim oblastima. Također iznesene su intencije i planovi za naredni period, kako bi se razmotrilo na koji način Svjetska banka može ulagati u buduće projekte energijske efikasnosti.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele uključiti u provedbu projekata, koji su vezani za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji i da će se u naredne tri sedmice voditi razgovori oko tehničke pomoći i izgradnje kapaciteta i investicijskih potreba vezanih za te projekte. Dodao je, da je Svjetska banka trenutno zainteresirana za stambeni sektor koji se odnosi na fizička lica, i za konverziju kotlova na ugalj sa drugim alternativnim okolinski prihvatljivijim sistemima. Komponente projekta o kojima je razgovarano se odnose na grijanje u stambenom sektoru, energijsku efikasnost u stambenom sektoru, urbanu mobilnost (saobraćaj). Predstavnici Svjetske banke zatražili su informacije na koji način se vrši monitoring kvalitete vazduha i upravljanje kvalitetom vazduha u TK.

Bilo je riječi i o sektoru termoenergetike, i projektu Pravedna tranzicija koji provodi Svjetska banka vezano za dekarbonizaciju u sektoru ugljarstva, mi smo uključeni u projekat i ponudili smo pomoć u koordiniranju projekata, odnosno u 4 njihova pilot projekta u BiH, od kojih se dva provode u našem kantonu u rudnicima Kreka i Banovići,“dodao je ministar Karadžin.

U narednom periodu će Svjetska banka na osnovu provedenih razgovora i dobijenih imputa definisati Strategiju rada na polju energijske efikasnosti u BiH. TK jedan je od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH, bez obzira na oskudna sredstva s kojima raspolaže u budžetu i intencija je da se nastavi u tom duhu i u budućnosti, poručeno je sa sastanka.

Vezane vijesti

TUZLA