Ustavni sud FBiH ne želi raspravljati o presudi o Zakonu o notarima

Ustavni sud FBiH ne želi raspravljati o presudi o Zakonu o notarima

Objavio: -

Ustavni sud Federacije BiH neće se upuštati ni u kakve rasprave niti će učestvovati u bilo kakvom tumačenju presude u vezi sa Zakonom o notarima u FBiH od 2.12.2015. godine, a objavljenoj u “Službenim novinama FBiH” 20.4.2016. godine, saopćeno je iz tog suda.

Taj sud podsjeća da je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o notarima nisu u skladu s Ustavom FBiH, a nakon čega su se, navodi se u saopćenju, u javnosti pojavila “neprimjerena, ali i površna i pristrana, a time i neozbiljna tumačenja i osporavanja navedene presude, sve podržano naročito od nekih elektronskih medija i uz istupe tzv. domaćih, kao i nekih tzv. međunarodnih eksperata, kojima se kredibilitet presude kao i samog Ustavnog suda FBiH želi dovesti u pitanje”.

S tim u vezi, Ustavni sud FBiH podsjeća da su razlozi i smisao neustavnosti određenih odredaba Zakona o notarima sadržani u obrazloženju te presude.

Istovremeno naglašava da se odluke Ustavnog suda FBiH provode, jer su u skladu s relevantnim odredbama Ustava FBiH konačne i obavezujuće, posebno kada Sud utvrdi da zakon, usvojeni ili predloženi zakon ili drugi propis FBiH, bilo kojeg kantona, grada ili općine nije u skladu s Ustavom, osim ukoliko se izmijeni na način koji propiše Sud ili ukoliko Sud ne utvrdi prijelazna rješenja koja ne mogu biti na snazi duže od šest mjeseci.