Usvojen elaborat za ulaganje u projekt izgradnje Tvornice cementa u Banovićima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti zajedničkog ulaganja u projekt Tvornice cementa Banovići i za realizaciju ove odluke zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH bi, na osnovu ove saglasnosti i odluke Nadzornog odbora preduzeća, trebala definisati uslove za javno prikupljanje ponuda (tender) za zajedničko ulaganje.

Studija o tehničko-ekonomskoj opravdanosti izgradnje Tvornice cementa na lokalitetu Rudnika mrkog uglja Banovići rezultat je istraživanja mogućnosti iskorištavanja nus proizvoda u procesu proizvodnje uglja i djelimičnom iskorištavanju šljake i pepela, koji nastaju u ciklusu proizvodnje električne energije na bazi uglja, za proizvodnju cementa. Njene ocjene pokazuju da je Tvornica cementa Banovići izvodljiv projekat s dobrim izgledom za profitabilnost.

S obzirom na stepen gotovosti projekta izgradnje Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW i kreditna zaduženja vezana za finansiranje ovog projekta, RMU “Banovići” d.d. Banovići nema finansijske kapacitete da samostalno realizira projekat izgradnje ove tvornice.

Zato je RMU „Banovići“ d.d. Banovići razvio ideju njegove realizacije po principu zajeničkog ulaganja s partnerom koji bi bio izabran na osnovu međunarodnog javnog tendera.

U RMU ,,Banovići” je obavljeno niz razgovora s potencijalnim investitorima iz Danske, Njemačke, Turske, Italije i drugih zemalja, uglavnom iz Evropske unije, koji su izrazili veliku zainteresovanost za realizaciju projekta.

Realizacijom projekta, po ovom modelu, bilo bi obezbijeđeno učešće RMU ,,Banovići” d.d. Banovići u vlasništu Tvornice cementa Banovići i sigurnost dugoročne isporuke sirovina (laporac, krečnjak, ugalj, šljaka i pepeo), što bi se značajno odrazilo na poboljšanje finansijskog stanja ove kompanije.