Usvojen Izvještaj za oblast poljoprivrede

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

 

Prema Izvještaju, Bosna i Hercegovina je usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja u 2018. godini postigla ključni iskorak neophodan za korištenje pretpristupnih fondova EU, vrijednih oko 30 miliona eura, od čega je oko 20 miliona eura namijenjeno  poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji, a 10 miliona eura jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja te ribarstva.

 

Istovremeno je Evropska komisija Bosnu i Hercegovinu uvrstila na A i B listu zemalja koje imaju dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije, što će zasigurno utjecati na povećanje izvoza.

 

Međutim, poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH se i tokom prošle godine susreo sa problemima u trgovini poljoprivrednim proizvodima i rješavanjem spornih trgovinskih pitanja koja su se, između ostalog, odnosila na izvoz jabuka u Rusku Federaciju, izvoz vina u Evropsku uniju, kao i carinskih nameta Kosova na sve proizvode porijeklom iz BiH.