22 C
Tuzla
12.08.2022.

Usvojen prijedlog SDP-a o ukidanju akciza u prvom čitanju na Domu naroda

SDP BiH pozdravlja jednoglasnu odluku Doma naroda BiH koji je u prvom čitanju usvojio Zakon kojim se ukidaju akcize na gorivo. Iako je od usvajanja ovog prijedloga SDP-a u Predstavničkom domu prošlo 140 dana, važno je da je Dom naroda razmatrao zakon i da je učinio važan korak naprijed ka konačnom ukidanju akciza čime će gorivo biti znatno jeftinije.

Drago nam je da je Dom naroda BiH pokazao razumijevanje za naš prijedlog i uvažavanje činjenice da se ovom mjerom ublažavaju teške posljedice inflacije na građane. Pojeftinjenje goriva je značajan korak i mjera za smanjenje troškova života građana.

Primjeri iz regije gdje je korištena ista mjera pokazuju njenu opravdanost i korist za sve ljude. Očekujemo da će posljedično doći i do pojeftinjenja drugih proizvoda i namirnica čije cijene su vezane za cijene prijevoza, odnosno cijene goriva.

Od samog početka tvrdimo da racionalni razlozi za pojeftinjenje goriva ukidanjem akciza postoje, ali je do sada nedostajao razum. Pozivamo Dom naroda da u što je moguće kraćem roku propisanom poslovnikom usvoji Zakon kojim se ukidaju akcize i u drugom čitanju kako bi pozitivne efekte pojeftinjenja goriva osjetili svi u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

POSLJEDNJE DODANO