Utvrđen Nacrt Zakona o naučno-istraživačkom radu: Uskoro Strategija naučnog i tehnološkog razvoja...

Utvrđen Nacrt Zakona o naučno-istraživačkom radu: Uskoro Strategija naučnog i tehnološkog razvoja TK

Na sjednici Vlade TK utvrđen je Nacrt Zakona o naučno-istraživačkom radu. Preciznije se reguliše rad naučno-istraživačkih organizacija i istraživača. Također je planirano donošenje petogodišnje Strategije naučnog i tehnološkog razvoja TK.

”Svrha Strategije je ostvarivanje općeg interesa u sektoru istraživanja i razvoja a ista će se ostvarivati putem programa od općeg interesa u naučno-istraživačkom radu. Za ostvarivanje ovih programa predviđeno je da se u Budžetu TK mogu izdvojiti sredstva u maksimalnom iznosu od 0,05 posto prihoda Budžeta”, navodi Armela Topuzović, sekretar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Vlada je razmatrala i Informaciju Ministarstva finansija o izvršenju Odluka Ustavnog suda BiH. Naime, sudovi u Tuzlanskom kantonu određene predmete vode i po 10 ili 15 godina, te odluke ne bude donesena u ”razumnom” roku. Stoga se jedna strana žali Ustavnom sudu BiH, i onda taj sud tereti Tuzlanski kanton za određeni iznos sredstava. U prošloj godini, Kanton je opterećen za 85 hiljada KM.

”2015. godine bio je jedan manji broj tih apelacija, ukupno 5 apelacija, ukupan novčani iznos 8.550 KM i onda smo u 2016. godini vidjeli da je to poraslo i došlo do 70 apelacija, ukupan iznos 85.100 KM”, kaže Jakub Suljkanović, ministar finansija TK.