Utvrđen program obilježavanja Dana ARBiH: ”Pozivamo sve borce da nam se pridruže”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

15-tog aprila tradicionalno se obilježava Dan Armije RBiH – zvanične oružane snage Republike BiH za vrijeme rata u našoj zemlji. Podsjećamo, Armija je osnovana 15. aprila daleke 1992. godine. Da bi očuvali sjećanje na te dane i njegovali kulturu sjećanja, te odali počast najzaslužnijim sinovima naše zemlje – Savez demobilisanih boraca, boračke organizacije i institucije planiraju bogat progam širom TK i BiH.

”Zahvaljujući angažmanu tih ljudi očuvan je teritorijalni integritet BiH i mi danas imamo jedinstvenu BiH, jedinstvene oružane snage koji su svojim radom jedna od najznačajnijih paramatera za ulazak u NATO. Naša dužnost i obaveza je da njegujemo kulturu sjećanja i da prenosimo činjenice o onome šta se događalo u tom periodu sve sa ciljem da nam se to nikada ne ponovi,” rekao je Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK u tehničkom mandatu.

Program predviđa brojne aktivnosti počevši od 7. aprila pa sve do 15. aprila kada će biti priređena centralna svečanost u Kalesiji,  a cjelodnevni program manifestacije bit će obilježen  kulturno zabavnim programom. No, prije centralne manifestacije slijedi posjeta onih najugroženijih.

Najavljene posjete najugroženijim

”Ove godine pokušavamo da evociramo sjećanje na ratni period, na stradanja, kako je nastajala BiH, ali i da se sjetimo i onih koji su u tom periodu dali svoje živote, dijelove tijela da bi Bosna bila takva da bi Bosna bila ovakva ili onakva kakvu bi željeli. Planiramo posjetu najugroženijih, bolesnih članova boračke populacije, kako bismo pokazali da ih nismo zaboravili” kazao je Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Tada će biti posjećeno 70 socijalno ugroženih i bolesnih pripadnika boračke populacije u našem kantonu. Nakon ove aktivnosti, najavljena je i promocija knjige ”Dogovoreni rat” autora Sejada Omeragića, 12.04.2019. godine u Kalesiji. Sve ove aktivnosti izuzetno su značajne smatra Sead Delić, jedan od zaslužnih aktera proteklog rata i komandant 2. korpusa ARBiH.

”15. april je jedan od sudbonosnih datuma za noviju historiju BiH i zbog toga je vrlo značajno da uzmemo učešće u njegovom obilježavanju i da prenesemo novim generacijama značaj i sveukupne aktivnosti koje su se dešavale od 15. aprila do danas” smatra Sead Delić, komandant 2. Korpusa ARBiH.

Učešće trebaju uzeti svi, kažu naši sagovornici, a prije svih bivši pripadnici ARBiH. Njegovanje najsvjetlijih dana naše historije, dana koji iako su obilježeni patnjama i bolom obilježeni su i neviđenom hrabrosti pripadnika Armije koji su takvim angažmanom i sačuvali Bosnu Hercegovinu.