Utvrđena usaglašenost izmjena Zakona o platama u institucijama BiH

     

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Jedan od predlagača Mirjana Marinković Lepić je kazala da je zakon predložen zbog želje da se sve naknade na koje poslanici imaju pravo uvedu u zakon, dakle da ih ne donose parlamentarne komisije.

Smatramo, dodala je ona, da to treba da bude predmet zakona, što u ovom slučaju nije, ”tako da je prijedlog da se član 39. a) Zakona mijenja na način da naknade za poslanike koji nisu profesionalizirani budu u zakonu”.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta.

Predloženim zakonom je predviđeno da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva, između ostalog, i u slučaju ”ako podnosilac zahtjeva nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece”.

Predlagač Damir Arnaut je napomenuo da zakon već postoji i već precizira sankcije u smislu izdavanja putne isprave ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva to izbjeći.

”Samo se dodaje da ‘ukoliko podnosilac zahtjeva nije izmiro sve dospjele obaveze’. Zakon već postoji i izmjena je u skladu s već postojećim zakonom”, naveo je Arnaut.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut.

Arnaut je pojasnio da je poenta ovog zakona da se olakša ljudima koji se prijavljuju za poslove u državnoj službi na nivou institucija BiH, da im se smanje troškovi.

Po njegovim riječima, umjesto da svi koji se prijavljuju na konkurse u državnoj službi dostave orginale sve moguće dokumentacije prilikom prijave, ovim prijedlogom zakona se svim aplikantima omogućava da dostave kopije, a na poziv Agencije za državnu službu, uspješni kandidati će imati sedam dana da dostave orginale, odnosno ovjerene kopije, „čime će se značajno smanjiti troškovi i značajno olakšati čitav postupak aplikantima za poslove u državnoj službi, u skladu sa najboljim praksama na zapadu“.

Ustavnopravna komisije podržala je nekoliko poslaničkih inicijativa i uputit će ih Predstavničkom domu na razmatranje.

Usvojeni su izvještaji o radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2018. i 2019. godinu.

(RTV Slon/Fena)