5 C
Tuzla
04.10.2022.

Utvrđeni novčani iznosi koji će biti naplaćivani u FBiH za ‘Dječiju nedjelju’

Vlada FBiH je donijela Odluku o utvrđivanju novčanih iznosa koji će biti naplaćivani tokom oktobra ove godine na teritoriji Federacije BiH za ”Dječiju nedjelju”.

Tako će po jedan posto biti naplaćivano na prodanu voznu kartu u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, izuzev na pošiljke novina i časopisa, zatim na prodanu ulaznicu za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe za koje se naplaćuju ulaznice, kao i na prodani nosač slike i zvuka (CD, DVD i slično), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kantonalna ministarstva finansija će, na prijedlog kantonalnih ministarstava nadležnih za socijalnu politiku, utvrditi načine naplate novčanih iznosa i njihovog raspoređivanja.

Nadležna kantonalna ministarstva dužna su da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike najdalje do 31. decembra tekuće godine dostave izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima.

Cilj ovakve odluke je, kako je istaknuto, podsticanje društvene brige i svijesti javnosti o pravima i potrebama djece, posebno o položaju djece bez roditeljskog staranja i drugih osjetljivih skupina.

Prikupljena sredstva su namijenjena za podsticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih djeci, kao i poduzimanju drugih mjera i akcija za unapredenje društvene brige o djeci u FBiH, navodi se u saopćenju.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO