Uz manje promjene može se živjeti duže, zdravije i kvalitetnije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Uz slogan “Budi heroj svog srca” ove godine se obilježava Svjetski dan srca širom svijeta i sve nas podsjeća da su bolesti srca i krvnih sudova još vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu i da za sve nas ima još mnogo posla – izjavila je za Fenu pomoćnica direktora u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prof. dr. Aida Ramić-Čatak.

U povodu Svjetskog dana srca podsjeća da unošenjem tek nekoliko manjih promjena u naše živote, možemo živjeti duže, zdravije i kvalitetnije.

– Svjetski dan srca je prilika da podijelimo znanje i informirano se kako možemo pomoći sebi i drugima. Doprinos našem zdravlju ne traži ništa više od obećanja da se možemo hraniti pravilnije i zdravije, više kretati i činiti to redovno, da možemo smoći snage da prestanemo pušiti i pomognemo bližnjima da to isto učine te da redovno kontroliramo zdravlje i pravilno koristimo usluge zdravstvenog sistema – naglasila je.

Ramić-Čatak poziva da Svjetski dan srca bude dan kojim ćemo, jedni druge, motivirati da budemo primjer i mogućih malih promjena za bolje zdravlje svih nas.

Za Svjetski dan srca, u nedjelju na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu, najavljena je akcija u okviru koje će biti postavljena dva promotivna štanda – Zavoda za javno zdravstvo KS i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u suradnji sa Zdravstvenim savjetom Općine Centar. Bit će upriličena, za stanovništvo, besplatna mjerenja krvnog tlaka, podjela promotivnog materijala, a stručnjaci će ponuditi i savjete kako da se prevenira i kontrolira zdravlja.

Svjetska kardiološka federacija uspostavila je Svjetski dan srca (29. septembar) u cilju promocije unapređenja kardiovaskularnog zdravlja. Faktori rizika su pušenje, gojaznost, konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana.