Užurban rad na zaštiti okoliša: Za četiri mjeseca u GIKIL-u završeno 28 projekata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon brojnih problema sa kojima u protekloj godini susrela Global ispat koksna industrija Lukavac, u posljednjih nekoliko mjeseci, GIKIL uveliko radi na brojnim projekatima koji se odnose na zaštitu okoliša, naročito kada je u pitanju realizacija naloga nadležnih inspektora iz oblasti zaštite okoliša i zaštite na radu, ali i na poduzimanju adekvatnih i ubrzanih mjera na otklanjanju propusta.

„Mogu reći slobodno i sa velikim zadovoljstvom da smo završili nekoliko ključnih projekata i to na jednom od kanala na rijeci Spreči. Urađeno je nekoliko projekata kao što su separatori katrana i masti, pah filter..“ – kazao je za RTV Slon Huso Jašarević, direktor fabrike „Koksara“ u GIKIL-u.

Promjene nabolje u jednom od najvećih bh. privrednih giganata dešavaju se svakodnevno, a tome u prilog svjedoči i nova Uprava koja je nedavno izabrana i od koje se očekuje odgovorniji pristup radu i sredini u kojoj egzistira fabrika.

„Očekujem veliku dozu ozbiljnosti u svemu ovome, što vjerujem da će biti ispoštovano, posebno u realizaciji kako ekoloških tako i svih ostalih drugih projekata u smislu razvoja kompanije, jer je nama u ovoj situaciji u BiH itekako potrebno da imamo realni sektor.“ – dodaje Jašarević.

Osim ovoga, novoj Upravi GIKIL-a date su i snažne instrukcije i podrška da ubrzano nastavi sa realizacijom svih naloga nadležnih inspekcija, te da promovišu novi pristup u radu u skladu sa najboljom praksom kompanija ove djelatnosti kako u Evropi tako i u svijetu.

Kako je za RTV Slon kazao Jašarević, kriza iz prošle godine je iza njih.

„Možemo sa sigurnošću reći da je kriza koja je bila sada iza nas. Mi velikim koracima idemo ka poboljšanjima i to će se ako Bog da sigurno i nastaviti, kaže Jašarević, te dodaje: „Moram istaći i da su novi projekti pokazali velika poboljšanja i bolje efekte.“

Kompanija Global Ispat Koksna Industrija Lukavac, kao najveći izvoznik kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u BiH, u odnosu na prošlogodišnji poredak popela se za još jedno mjesto, te trenutno kotira kao treći najveći izvoznik u zemlji.

Značaj proizvodnje ovog lukavačkog giganta u kojem je zaposleno više od 1000 radnika, pokazuje i direktan udio od 1,5 posto s koliko GIKIL učestvuje u BDP-u naše zemlje. U smjeru pozitivnog poslovanja, nastavit će i u narednom periodu.