20 C
Tuzla
01.12.2023.

Vakcinacija protiv gripe nikad važnija

Veoma je bitno da se građani BiH vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer se ove sezone očekuje da će paralelno cirkulisati ovaj virus i virus korona, upozoravaju stručnjaci i ističu da je potrebno da BiH nabavi veće količine vakcina protiv sezonskog gripa.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo bh entiteta RS, rekao je da će biti nabavljeno 25.000 četvorovalentnih vakcina za sezonski grip, od čega će 20.000 ovih vakcina nabaviti Vlada RS, a 5.000 Institut.

Vakcinacija bi trebalo da počne tokom oktobra.

“Razmatramo nabavku još vakcina, jer situacija kada su u pitanju vakcine protiv gripa je specifična pošto se ona proizvodi jednom godišnje i tada imate veoma uzak prostor za nabavku, a nakon toga je veoma teško doći do novih doza, posebno kada imamo trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu”, naveo je Zeljković.

Istakao je da je vakcinisanja protiv sezonskog gripa od izuzetne važnosti, posebno sada u periodu epidemije virusa korona, naročito za rizične grupe građana.

“To su osobe s više hroničnih oboljenja, transplantirani pacijenti, dijabetičari, dijalizirani pacijenti, kao i zdravstveni radnici, jer ove vakcine imaju veliki procenat učešća u zaštiti cjelokupne populacije i od virusa gripa i od virusa korona”, rekao je Zeljković.

Naveo je vakcina košta oko 16 KM bez PDV-a, nakon čega će se definisati komercijalna cijena.

Prošle godine za pacijente iz rizičnih kategorija, poput starijih ili ljudi s hroničnim bolestima, nabavljeno je, podsjećamo, 15.000 doza vakcine protiv gripa.

Ednan Drvljević, infektolog u Opštoj bolnici “Abulah Nakaš” u Sarajevu, kazao je da BiH nabavlja nedovoljne količine vakcina protiv sezonskog gripa te da barem 10 posto stanovištva u BiH treba da se vakciniše.

“U BiH procenat vakcinacije protiv gripe je jedan do dva odsto, što je smiješno, pogotovo u ovoj situaciji kada je prisutan virus korona”, kazao je Drljević.

Dodao je da se ove godine preporučuje da se vakcinišu i djeca, jer je vakcina bezbjedna.

“Niko od zdravstvenog osoblja ne bi smio da bude nevakcinisan protiv gripe, da ne bi došlo do prenošenja gripa na pacijente”, ističe Drljević.

Apeluje na stanovnike da ne vjeruju antivakcinalnim lobijima.

“Istovremena cirkulacija virusa gripe i korone može dovesti do povećanog obolijevanja, učestalijih komplikacija i umiranja od ovih bolesti, zbog čega bi moglo doći i do dodatnog opterećenja zdravstvenog sistema, kao i društva u cjelini”, pojašnjava Drljević.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je nabavka vakcina protiv gripa u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

“Proteklih godina nabavljalo se oko 30.000 doza cjepiva. Ove godine zbog epidemiloške situacije Zavod za javno zdravstvo FBiH pomoći će s nabavkom dodatnih 10.000 doza”, kazali su iz Zavoda.

Dodali su da će vakcina biti dostupna u komercijalne svrhe, a cijena će ove godine biti viša nego što je bila prethodnih godina, pišu Nezavisne novine.

Vezane vijesti

TUZLA