Vanredna skupština Advokatske komore FBiH o izmjenama Zakona o advokaturi

     

Članovi Advokatske komore FBiH danas, na vanrednoj Skupštini u Sarajevu, razgovaraju o tekstu promjena i dopuna postojećeg Zakona o advokaturi Federacije BiH, koje su  u formi radne verzije.

Članica Advokatske komore FBiH i komisije koja radi na izradi Nacrta zakona o advokaturi FBiH Elma Veledar Arifagić u izjavi novinarima, prije vanredne Skupštine, pojasnila je da je resorno federalno ministarstvo voljno da surađuje s Komorom, da im je dato do znanja da je ‘Komora dobrodošla da sudjeluje u svakom od prijedloga.’

– Data nam je mogućnost da se izjasnimo na svaki od članova, iznesemo prijedloge, damo komentare i eventualno dopunimo predloženi tekst. To je samo tekst o kojem razgovaramo, takav smo dojam stekli tokom prethodnih sastanaka – naglasila je.

Kaže  ‘najviše vremena ulažemo u razgovore o tome na koji način i da li će se izvršna vlast miješati u rad Advokatske komore, odnosno u samostalnost i nezavisnost obavljanja advokatske djelatnosti’.

– Dosta razgovaramo o načinu usvajanja tarife, kao jednom od glavnih načela nezavisnosti i samostalnosti advokature. U radnoj verziji na kojoj radimo stoji jasan prijedlog koji kaže da je Ministarstvo nadležno za usvajanje tarife, uz konsultacije sa Advokatskom komorom. To je protivno našim principima – kazala je.

Pojašnjava da je ‘u većini država određivanje visine nagrade i naknade za rad advokata stvar dogovora između klijenta i samog advokata’.

– Razgovori su u toku, nema konačnog prijedloga. Pokušavamo iznijeti sve razloge za koje smatramo da se protive našim principima, a nisu ni u suglasnosti sa svim evropskim standardima kojima težimo – naglasila je.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić kaže da je ranijim rješenjem bilo ‘da organi Komore donose tarifu, koja ide na suglasnost Ministarstvu pravde, kao u većini država.’

Na radnoj verziji teksta izmjena Zakona o advokaturi FBiH trenutno rade četiri člana komisije uime Federalnog ministarstva pravde i dva Advokatske komore FBiH.

Izvor: RTV SLON / Fena