15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Veća podrška poljoprivrednicima sa nivoa TK i FBiH, prioritet svih proizvodnja hrane

Za podršku poljoprivredi u Federaciji BiH u ovoj godini planirano je 160 miliona KM, što su sredstva federalne, kantonalnih i općinskih vlasti. O razvoju ove grane privrede, podsticajima proizvođačima i zakonskoj regulativi, razgovarano je danas na sastanku resornog federalnog ministra sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski kanton je u prošloj godini sa nivoa Federacije BiH za podsticaje poljoprivredi ”povukao” sredstva od 13,5 miliona KM. O tome su razgovarali federalni ministar poljoprivrede koji je bio u posjeti Tuzlanskom kantonu, te kantonalni premijer i resorni ministar. Poljoprivrednici su sredstva utrošili na unaprjeđenje razvoja poljoprivredne proizvodnje.

”I mimo budžetskih sredstva, kroz projekte IFAD-a, značajno smo podržali podizanje višegodišnjih zasada, otkup poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman na tržište. Jedan pozitivan primjer u našoj zemlji je općina Čelić gdje smo podržali podizanje plasteničke proizvodnje i proizvodnje jagode”, ističe Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U ovoj godini su sredstva za poljoprivredu iz Budžeta Federacije BiH povećana i iznose 106 miliona KM. Kada se tome dodaju sredstva kantona i općina i gradova, kako navodi Dedić, podrška poljoprivredi u Federaciji BiH je u iznosu od 160 miliona KM. Tuzlanski kanton će ove godine za poljoprivredu izdvojiti također više sredstava nego prošle, a na sastanku sa federalnim ministrom zatražili su izmjene određene regulative.

”Ono što smo istakli kao neke mjere koje bi u vrlo skorom periodu mogli riješiti a koje su u nadležnosti federalnog Ministarstva, to su izmjene ovih pravilnika kada je u pitanju zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, gdje smo uputili određene inicijative. Danas smo ponovo naglasili naš interes kada su te inicijative u pitanju. Dobili smo načelnu saglasnost od ministra da će u što skorijem periodu to biti razmotreno”, ističe Emir Begić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK

Poljoprivreda i proizvodnja domaće hrane, posebno u vremenu poremećaja na tržištu snabdijevanja, treba biti prioritet svih, moglo se čuti na ovom sastanku.

”Imamo naše vrijeme poljoprivredne proizvođače, prirodne resurse za koje trebamo davati veću podršku i siguran sam da ćemo na taj način postići i bolje rezultate i veću prehrambenu sigurnost u Federaciji”, kazao je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni ministar vjeruje da su poljoprivrednici zadovoljni ovogodišnjom podrškom. Kaže da su u ovoj sedmici počele isplate podsticaja, te se nada da će već u narednom mjesecu ispuniti sve obaveze prema poljoprivrednicima i isplatiti zaostala dugovanja.

POSLJEDNJE DODANO