20 C
Tuzla
04.07.2022.

Večeras repriza predstave „Kosmo(s)“

Na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) večeras u 20.00h biće izvedena predstava „Kosmo(s)“ nastala u produkciji Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

Predstava „Kosmo(s)“ nam, kroz kosmički svijet, na primjeru Plutona koji je izbačen iz reda ostalih planeta, prikazuje jedan od problema sadašnjice sa kojima se svakodnevno susrećemo, a to je problem predrasuda i diskriminacije. Ovim problemom su se, u svojoj naprednoj fazi, bavili polaznici grupe mlađeg uzrasta, te je sam tekst pisan po motivima istinitih događaja kojima su polaznici svjedočili. Kroz predstavu je na jednoj strani prikazana potreba osvještavanja ljudi koji su diskriminatorni i imaju predrasude, a na drugoj strani jačanje individue koja je žrtva predrasuda.

Priča počinje zoom časom na temu: Svemir. Dječak/djevojčica saznaje da je Pluton izbačen iz tima ostalih planeta. Pogođen/a tom informacijom i zabrinut/a kako će se snaći u novom razredu i novom okruženju, te da li će biti odbačen/a zbog fizičkog izgleda, dječak/djevojčica sanja nastanak kosmosa i formiranje sunčevog sistema gdje kao Pluton počinje svoj put ka samorefleksiji i samojačanju.

Kroz predstavu pratimo Plutonov put ka samospoznaji. Na početku ljut i očajan Pluton, izbačen iz tima ostalih planeta počinje se pitati ko je on uopše i gdje pripada. Ogorčen što su ga ostale planete odbacile Pluton, po savjetu Zemlje, traži pomoć od psihologa.

Tragajući za odgovorom i osluškujući ostale planete koje i same imaju svoje probleme, nedoumice i komplekse, Pluton uviđa da su oni u stvari isti u svojoj različitosti. Zaključuje da je od toga kako nas drugi vide, bitnije kako sami sebe vidimo. Pluton uviđa svoju slobodu u tome što je upoznao samog sebe. Odlučuje da formira svoj „Savez slobodnog kretanja“ u kojem želi pomoći svima onima koji su odbačeni ili se tako osjećaju.

U predstavi igraju: Ada Miraščić, Anesa Smajlović, Anila Selamović, Azra Nuhanović, Bakir Hasanbegović, Dario Pojer, Dušana Šušić, Ema Latifagić, Ena Idrizović, Faris Sinanović, Fuad Hadžić, Iman Husejnović, Ines Građankić, Lamija Buševac, Lana Bilandžija, Maida Hamzić, Merima Redžić, Nejra Hukić, Nejra Omerović, Tarik Bajrić i Vedad Džindo.

Režiju za predstavu potpisuju Amra Dedić i Mirza Pinjić.

Informacije: 061 365 600

POSLJEDNJE DODANO