11.7 C
Tuzla
27.09.2023.

Večeras vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za večeras, s početkom u 20 sati, vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu usaglašavanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante.

Ukoliko i Predstavnički dom večeras odobri navedeni amandman, to bi značilo usaglašavanje zakona. U protivnom, morala bi intervenisati zajednička parlamentarna komisija.

Za stupanje na snagu bilo kog federalnog zakona neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, ali razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i amandman delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović naveo je u poziv  zastupnicima da će večerašnja sjednica biti održana online, putem Cisco Webex platforme.

RTVSlon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO