Velika radost za stanovnike Bukinja: Prvih 50 objekata priključeno na gradsko grijanje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Skoro 40 godina stanovnici mjesne zajednice Bukinje čekali su da para iz Termoelektrane Tuzla ugrije njihove radijatore. Godinama su protestovali, slali peticije Gradskoj upravi, tražili sastanke i negodovali, i svaki put kući se vraćali tek sa obećanjima. Sve do prošlog mjeseca, kada je na Badnji dan njihove domove napokon počelo grijati Centralno grijanje Tuzla.

”Kao dijete sam slušao kako ćemo se ugrijati. Malo je nezgodno, naučiti 50 godina ložiti vatru, pa sad kad ne ložimo, maaa…”, s osmijehom nam priča Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje.

Lijep je osjećaj imati tokom 24 sata tople radijatore koji se zagrijavaju iz gradskog grijanja, riječi su stanovnika ove mjesne zajednice. Dom Peje Tunjića iz Divkovića među prvima je priključen na sistem. Radijatori su bili topli već 24. decembra, tako da je ovo bio jedan od najvećih poklona koji je porodica Tunjić mogla dobiti za Božić. Pejo kaže da su dugo čekali na ovu radost, ali sad su i više nego zadovoljni.

”Što nam je najbitnije bilo da naši odžaci ne rade, da sami sebe ne zagađujemo, a još možda i okolo druge, a pogotovo tako što smo dobili toplinsku energiju pa neka je i plaćati, plaćao sam ugalj i drvo, još sam se s tim zagađivao”, navodi Pejo Tunjić, stanovnik Divkovića.

Divkovići su jedno od prvih naselja u mjesnoj zajednici Bukinje koje je priključeno na sistem gradskog grijanja, a na to su čekali skoro 40 godina. Posljednjih dana decembra i u prvim danima januara oko 50 domaćinstava sa područja Bukinja priključeno je na gradsko grijanje, od 250 koliko je na samom početku podnijelo zahtjev za priključak. Svakodnevno u Mjesnu zajednicu pristižu novi zahtjevi. A, uslov za priključak je dostavljanje kompletirane dokumentacije.

”Ide pomalo, spajaju se. Kako ko donese kompletnu dokumentaciju, tako će se i spajati. Moramo nekad bili i zadovoljni, ne trebamo samo praviti kritike. Kad krene nešto, treba gurati da to ide i da se što veći broj ljudi ugrije, da smanjimo zagađenje”, kaže Stojak.

Pomoćnik direkora za tehnička pitanja Centralnog grijanja Tuzla Suljo Sarić navodi da je ovo prvi kontigent koji je ispoštovao proceduru do kraja i puštene su u rad podstanice.

”Kako izvođač radova odradi posao bit će puštanja, odnosno priključenja na sistem koji sad već radi. Bit će lakše i uhodano je”, ističe Sarić.

Grad Tuzla za toplifikaciju Bukinja i Šićkog Broda odnosno mjesnih zajednica koje se nalaze uz Termoelektranu Tuzla osigurao je sredstva od oko milion i 700 hiljada KM. Na terenu u Bukinju istovremeno rade dvije firme, jedna koja vrši iskopavanje i postavljanje cijevi od vrelovoda do objekta, a radnici druge firme instaliraju podstanice. Domaćinstva za to ne plaćaju naknadu, jer je sredstva, kako je već rečeno, osigurao Grad Tuzla. Oni koji su već priključeni na sistem grijanja u Bukinju za sada nemaju problema. Sistem dobro funkcioniše, kažu u Centralnom grijanju, gdje također navode da je isporuka toplinske energije na cjelokupnom području grada uredna, uprkos niskim temperaturama.

”U toku decembra ostvarena vanjska temperatura bila je približno kao i prosjek, bilo je hladnijeg perioda, uspjeli smo da za vrijeme tih dana grijemo grad bez većih problema”, navodi Sarić.

Iako meteorolozi za naredne dane najavljuju niske temperature, u Centralnom grijanju Tuzla kažu da su spremni na takvo stanje. Ne očekuju veće probleme, a ukoliko ih bude, spremni su izaći na teren i otkloniti kvarove.