Velika umjetnička imena na 10. Tuzla film festivalu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Bogat filmski i prateći sadržaj bit će ponuđen i na ovogodišnjem, jubilarnom desetom Tuzla film festivalu od 15. do 19. oktobra. Za razliku od prošle godine, kada se festival u potpunosti odvijao online, ove godine će publika dugometražne filmove pratiti van online sfere. Organizatori su pripremili preko stotinu filmova u pet kategorija : dugi igrani, kratki igrani, animirani, dokumentarni i future generation shorts te treće izdanje Tuzla kids festivala.

Festival je hibridnog karaktera dakle imamo i online i live izdanje što nam je drago i vidimo da je i publika to primijetila s obzirom da film Južni vjetar Ubrzanje Miloša Avramovića otvara festival, jučer smo 500 ljudi morali odbiti zbog mjera kriznog štaba, navodi  Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Deseti fesival pravi novi iskorak i u organizacijskom i produkcijskom smislu, ističu organizatori, i prilagođava se novim uslovima i vremenima. Filmove karakteriše suočavanje sa prošlošću ali i život i rad u vrijeme pandemije, posebno kada je riječ o filmskoj industriji.

U uslovima pandemije mnogi su se povukli u svoje zatvorene prostore, i to je uticalo na filmsko stvaranje zato je značajno manje igranih filmova prijavljeno ove godine u odnosu na ranije upravo zato što su filmski centri smanjili svoje budžete zbog tih pandemijskih tokova, ističe Srđan Vukadinović, selektor filmova.

Jedan od dobitnika Vile Tuzla film festivala za doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu je hrvatski reditelj i scenarista Lordan Zafranović koji će u sklopu Festivala održati i radionicu za sve ljubitelje filma.

Zaista je prilično sretan i zadovoljan i drago mi je što smo to postigli svojim kvalitetom jer takav čovjek neće doći na bilo kakav festival. Priznanje koje je naš odbor dodijeli zaista mu znači i nama je drago što će biti s nama u petak popodne, dodaje  Boris Balta.

Osim gledanja filmova, ljubitelji kinematografije moći će pristupiti i pratećim sadržajima festivala kao što su predavanja, radionice, master classovi koje će držati stručnjaci iz filmske industrije za ograničen broj učesnika te razgovori sa poznatim imenima iz filmske industrije.