Veliki projekat u Lukavcu, rješenje dugogodišnjeg problema regulacije korita Jale i Turije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Šest miliona eura iznos je sredstava koja će biti uložena u regulaciju pet vodotoka na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o IPA sredstvima koja će biti iskorištena kako bi se uredili dijelovi vodotoka rijeka Turije, Jale, Drinjače, Sapne i Tinje. Ove rijeke kako je praksa pokazala, prethodnih godina pravile su velike probleme mještanima koji žive uz priobalnom području, uzrokovale su velike štete kako na objektima tako i na poljoprivrednom zemljištu, koje je u većini slučajeva promijenilo svoju namjenu. Zbog neregulisanih vodotoka u Lukavcu je zbog poplava stanje prirodne nesreće proglašeno početkom maja ove godine, stoga su nadležni u Općini Lukavac preusmjerili sve snage na radove nakon kojih će vodotoci Jale i Turije biti uređeni, a zemljište ponovo vratiti staru namjenu.

“Tu smo na početku regulacije. Ona ide uz magistralni put 500- 600 metara, ulazi u Jalsko polje, do granice sa Tuzlom. Dužina regulacije je oko dva km i oko 1,7 miliona je vrijednost samo regulacija korita Jale.”, kazao je Jozo Tunjić, savjetnik načelnika Općine Lukavac.

Zadnjih 40-tak godina govorilo se o regulaciji korita rijeke Jale i Turije, ali početak tog projekta zbog neriješenih imovinsko – pravnih pitanja zaživio je tek ove godine.

“Projekat uređenja korita Jale u ravnici gdje vi znate zbog učestalog izlijevanja Jale, to je prostor koji se praktično ne kroisti. Treći značajan projekat je projekat uređenja dijela rijeka Spreče i Turije koja se ulijeva u jezero Modrac. Sva ta tri projekta su počeli ove godine. Mi smo dolaskom na moj mandat potrošili dvije godine u pripremama onoga što je nedostajalo.”, dodao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Načelnik tvrdi da je Općina Lukavac prethodnih godina po mnogo čemu ostala uskraćena. Po osnovu vodnih naknada i javnih prihoda, ali vjeruje da će se to u narednom periodu promijeniti. Osim regulacije rijeke Jale kojom će se riješiti dugogodišnji problemi plavljenja, počeli su radovi i na regulaciji korita rijeke Turije. U regulaciju korita Jale i Turije bit će uloženo više od tri miliona eura. Reguliše se više od 1,8 km između dva mosta na regionalmom putu Lukavac- Poljice Banovići. Na ovom dijelu gdje se rijeka Turija ulijeva u jezero Modrac proteklih godina evidentirane su i najveće štete.

“Regulacijom ovog dijela dobit će se više benefita. Prvo što će se zaštiti od poplava okolno zemljište koje je izuzetno plodno. Projektovano je da se ovdje radi jedna lijepa šetalište, niz obalu rijeke Turije, stvaraju se i preduvjeti za razvoj turizma. Ovo će biti najznačajniji uvjet u kreiranju turizma na području općine Lukavac.”, dodao je Tunjić.

Rok za završetak radova je naredna godina, stoga bi već na proljeće na području između Tuzle i Općine Lukavac mogla niknuti nova mala industrijska zona, a poljoprivredno zemljište dobilo bi ponovo svoju svrhu. Kako odgovorni tvrde, završetak radova donosi i nova radna mjesta, ali i nadati se prestanak plavljenja i završetak projekta čija je ideja rođena prije 40 godina.