17.8 C
Tuzla
22.03.2023.

/VIDEO/ “BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH”: Panonska jezera – tuzlanski biser u centru grada

Na sam pomen Tuzle odmah se pomisli na atrakciju po kojoj je ovaj Grad i najviše prepoznatljiv. Panonska jezera. Smještena u srcu grada Tuzla i jedina slana jezera na području Evrope. Pored užitka u kupanju, slana voda Panonskih jezera ima i ljekovita svojstva.

Kompleks Panonskih jezera bogat je sa tri jezera i brojnim drugim sadržajima. Za ljubitelje sporta na ovoj lokaciji, osim što turisti odmaraju, uživaju u ugodnoj atmosferi, imaju priliku i za sport i rekreaciju. Panonska jezera u Tuzli prvak su turističkih destinacija.

U okviru kompleksa Panonskih jezera nalaze se i slani slapovi sa dva bazena za kupanje, i površinama za sunčanje. Slapovi su izuzetno pogodni za inhalaciju slanim parama koje pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa i opštem poboljšanju zdravlja Osim toga, Panonska jezera predstavljaju i destinaciju koja promoviše i kulturni turizam, stoga je u ovom kompleksu smješten i Arheološki park Neolitsko-sojeničko naselje, Muzej Geološka postavka Pannonica, te d ječiji zabavni park.

Iako je posjećena tokom svih godišnjih doba, Panonska jezera u Tuzli najposjećenija su tokom ljetnog perioda. Od samog otvaranja do danas, ovaj kompleks posjetilo je skoro 5,5 miliona ljudi, a najveći broj dnevnih posjeta dostigao je čak 15 hiljada.

Na panonskim jezerima svako pronalazi kutak za sebe i uživa u ovom fenomenu, jedinstvenom u Evropi.

U narednih nekoliko minuta u saradnji sa Federalnim ministarstvom za turizam u okviru projekta “BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH” predstavili smo Panonska jezera kao jednu od turističkih destinacija u Federaciji BiH.

“BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH” : Panonska jezera – tuzlanski biser u centru grada

POSLJEDNJE DODANO