/VIDEO/ Helikopter Oružanih snaga BiH angažiran na gašenju požara na području Tuzle

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon što su lokalizovani požari u Paša Bunaru, na Kozlovcu, te na Krojčici i Kužićima, u utorak poslijepodne vjetar je razbuktao požar na Husinu, ali su se aktivirala i ranije sanirana požarišta. Sve ekipe Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla angažovane su na gašenju požarišta na nekoliko lokacija, a posao im je dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren.

„Potez koji obuhvata požar kreće se od Ravne Trešnje, Krojćice, Kužića do Husina i površine od nekim 300 dunuma šume. Ovdje gori suho lišće i nisko rastinje što stvara veliku vatru i stvara problem vatrogascima i ovo je nedostatak onog čišćenja šuma kada treba da se čisti i sada imamo posljedice“, izjavio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

U toku jučerašnjeg dana angažovane su sve vatrogasne jedinice sa područja Tuzlanskog kantona čiji vatrogasci su priskočili u pomoć tuzlanskim vatrogascima.

Na zahtjev Grada Tuzla posredstvom Operativnog centra Ministarstva sigurnosti BiH angažovan je helikopter za gašenje požara koji je u srijedu u ranim jutarnjim satima počeo sa gašenjem većeg kompleksa šume iznad naselja Miladije i Husino.

„Evo treći dan traju borbe s tim. Pomagale su nam vatrogasne jedinice iz Živinica, Kalesije, Lukavca, Gračanice, Gradačca, Srebrenika. Evo da vidimo šta će uraditi helikopter. Važno je da pokvase ta neka vatrogascima nedostupna mjesta. Do sada smatram najvećim uspjehom da je naša uz pomoć drugih vatrogasnih jedinica odbranila kuće naših sugrađana“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nakon zahtjeva Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla upueenog Ministarstvu odbrane Predsjedništvo BiH je vrlo brzo odobrilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga. Situaciju na terenu pratio je i zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić. Iako je još rano govoriti o optužbama, postoji sumnja da su požari proizvod ljudskog nehata, a posla će sasvim sigurno imati pravosudni organi, smatra Krešić.

„Definitivno će se to morati istražiti i tome stati u kraj. Ja sam sinoć dobio određeni broj poziva stanovnika ovih mjesnih zajednica i razgovarao sam i sa gradonačelnikom i složili smo se da je potreba da se angažiraju oružane snage“, poručio je Krešić. 

Gradski i kantonalni štabovi civilne zaštite nastaviće sa praćenjem situacije na terenu i o tome izvještavati Minsitarstvo odbrane te koordinirati evnetualno poduzimanje daljih mjera.