/VIDEO/ Kroz predstavu do edukacije: Mališani spašavaju „Čarobno izletište“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Otpad koji građani svjesno ili nesvjesno bacaju, sigurno je da zagađuje naš okoliš. Tako najmlađi gledajući one koji ih odgajaju, moglo bi se reći i nemaju mnogo toga naučiti. Otpad je opasan za prirodu, i uništava je. Ali lijepa vijest je da kroz predstavu „Čarobno izletište“, pjesmu i ples najmlađi mogu naučiti mnogo toga o ekologiji. Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u pripremi je predstava koja govori o ekologiji i o tome kako djeca mogu doprinijeti smanjenju zagađenja u svojoj životnoj sredini.

„Predstava je kompletna u interakciji sa djecom, nisu pasivni posmatrači jer su uključeni u predstavu, članovi su jedne od dječije ekipe koja pokušava da zaštiti svoje malo izletište nadomak grada“ – kazao je Milenko Iliktarević, režiser predstave.

Predstava „Čarobno izletište“ osim muzike, pjesme i plesa, nosi i poruku da je jako bitno da djeca budu ekološki osviještena, i da znaju da se otpad mora odlagati na za to predviđena mjesta. Zbog toga je ova predstava i edukativnog karaktera, u kojoj su glavni glumici Eko i Logija.

„Moj lik se zove Logija, i ja sa svojim prijateljem Ekom pokušavam da pronađem rješenje za spas izletišta koje je jako zagađeno, kojeg dva negativna lika pokušavaju da zagade sa svojim otrovnim otpado, i koristimo za svoje pomoćnike djecu i uvodimo ih u ekološku priču i dajemo im mogućnost na koji način bi mi mogli spasiti izletište“- istakla je Željka Marinić, glumica.  

U predstavi nisu zanemareni ni novinari jer oni su jako bitni faktori u predstavljanju jasne slike stvarnosti. Mediji mogu učiniti sjajne stvari, i čine ih predstavljajući istinu svima onima koji istinu žele vidjeti, ali jako često se nađu i u situaciji u kojoj sami rješavaju ili utječu na rješavanje nekih problema u okruženju.
„Tako da ovaj moj novinar, je upravo došao iz tog razloga i zatekao tu situaciju, i vidi male poteškoće i probleme, i nalazi jako lijep način da riješi te probleme i organizuje kviz iz ekologije, i samim tim djeca čuju šta je to ekologija i koji su glavni ekološki problemi“ – kazala je Ivana Perkunić Mešalić, glumica.

Premijera predstave „Čarobno izletište“ zakazana je za petak u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 18 sati, a repriza u subotu sa početkom u 12 sati.

 

Sjajna predstava u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla i u režiji Milenka Iliktarevića spremna je za premijerno izvođenje ovog petka 🙂 Bili smo na probi…

Posted by RTV Slon – Tuzla on Srijeda, 16. Januar 2019.