5 C
Tuzla
03.02.2023.

Video podcast o Tuzli: Tuzlanski čuvari svjetlosti – historija fotografije u Tuzli

Ovoga petka od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon možete gledati novu epozodu iz druge sezone video podcasta o Tuzli,  video podcasta „Tuzla calling“. Nova, 70. epizoda video podcasta „Tuzla calling“ donosi nam razgovor sa gospodinom Farukom Ibrahimovićem, o njegovom autorskom, kapitalnom djelu „Tuzlanski čuvari svjetlosti“. Riječ je o knjizi koja na više od 500 stranica i sa više od 1.000 fotografija obuhvata period od 140 godina, od prve fotografije koja je nastala u Tuzli 1873. godine, pa sve do danas.

Iz opisa emisije izdvajamo: 

Govorimo o registriranim fotografskim radnjama u Tuzli, o tuzlanskim fotografima i fotoreporterima, o tuzlanskim fotografkinjama. Burda Franjo, Miroslav Hlubina, Stjepan Franjić, Marija Jovanović,  Foto Zoli, Vilim Nojgebauer i njegovi sinovi koji su počektom 20. stoljeća radili kao crtači filmova u studiju Volt Diznija, Amel Emrić i brojni drugi zabilježili su historiju izgradnje i razgradnje grada, zabilježili su svjedočanstva o životima Tuzlanki i Tuzlaka. Iz Tuzle je potekla i nagrada za sportsku fotografiju u BiH – Tomislav Trojak. Kako se Tuzla mjenjala zabilježeno u periodu od 140 godina kroz objektiv fotoaparata otkrijete u novoj epizodi ovog video podcasta. Otkrijte i ko nam je u naslijeđe ostavio fotografije stare Tuzle, kada su nastale prve razglednice iz Tuzle, kako su nastajali prvi foto panoi u Tuzli, ko je „kriv“ za neobične „zidne foto novine“ nakon „Slobodnih“ utakmica i još puno nevjerovatnih činjenica o gradu i ljudima.

Podsjećamo nova epizoda biti će dostupna danas u 15:00 sati na YouTube kanalu i društvenim mrežama RTV Slon, a već u nedjelju od 21:15 sati možete je pogledati i u našem TV programu.

Također, sve ranije epizode možete preuzeti skeniranjem QR koda, a ukoliko želite biti sigurni da ni jednu epizodu nećete propustiti pozivamo vas da na YouTube kanalu RTV Slon odaberete opciju SUBSCRIBE (sasvim besplatno) i na vaše pametne telefone i prijenosne računare stići će obavijest kada je nova epizoda podcasta „Tuzla calling“ dostupna za gledanje i preuzimanje, uključujući i obavijesti za druge video sadražaje RTV Slon.

Prijatelji druge sezone videopodcasta “Tuzla calling” su kompanija Hypnex iz Tuzle, Perfect rent-a-car Tuzla i Mirkokreditna organizacija “Lider”. 

Ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu snimak možete pogledati u produžetku teksta.

Faruk Ibrahimović, međunarodni majstor umjetničke fotografije - Tuzla calling - Podcast

POSLJEDNJE DODANO