5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Video podcast Tuzla calling – Tuzla i njeni ljudi: Pašići Tuzlanski

I ovoga petka od 15:00 sati na YouTube kanalu RTV Slon možete pratiti novu epizodu iz videopodcasta o Tuzli – „Tuzla calling“. U 66. epizodi video podcasta o Tuzli donosimo priču o jednoj od najuglednijih tuzlanskih porodica – porodici Pašić. U razgovoru sa akademikom Zijadom Pašićem otkrivamo šta se sve može iščitati iz porodičnih stabala i rodoslova.

Iz opisa epizode izdvajamo

U razgovoru otkrivamo kakvim je damarom Tuzla živjela na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Razvoj grada pratimo kroz razvoj jedne od uglednijih tuzlanskih porodica koja je Tuzli podarila i gradonačelnika i to u vrlo izazovnim i burnim vremenima svjetske prošlosti. Govorimo o gradonačelniku Tuzle Hasanagi Pašiću (1935.-1941. godina)  za vrijeme čijeg mandata su izgrađene dvije škole, tržnica u nekadašnjoj robnoj kući „Elma“ i završena gradanja „Mosta sa kipovima“. U ovoj epizodi govorimo o uvijek slobodarskom i tolerantnom duhu Tuzle, rasvjetljavamo okolnosti iz januara 1942. godine i ekskluzivno otkrivamo ko je činio grupu uglednih Tuzlaka koji su zbog zaštite i spasa svojih pravoslavnih komšija i Jevreja pregovarli sa Andrijom Artukovićem, ministrom u Vladi NDH-a. Koliko su Pašići oduvijek bili avangardni svjedočimo i kroz dokumente o izradi vrlo rijetkog ženskog porodičnog stabla. Automobili, satovi i gradski motocikl samo su dio anegdota koje svjedoče o nekadašnjoj Tuzli i njenim ljudima. 

Inače, nova epizoda pod nazivom „Tuzla i njeni ljudi: Pašići Tuzlanski“ bit će dostupna danas u 15:00 sati na YouTube kanalu i društvenim mrežama RTV Slon, a već u nedjelju od 21:15 sati možete je pogledati i u našem TV programu.

Također, sve ranije epizode možete preuzeti skeniranjem QR koda, a ukoliko želite biti sigurni da ni jednu epizodu nećete propustiti pozivamo vas da na YouTube kanalu RTV Slon odaberete opciju SUBSCRIBE (sasvim besplatno) i na vaše pametne telefone i prijenosne računare stići će obavijest kada je nova epizoda podcasta „Tuzla calling“ dostupna za gledanje i preuzimanje, uključujući i obavijesti za druge video sadražaje RTV Slon.

Prijatelji druge sezone videopodcasta “Tuzla calling” su kompanija Hypnex iz Tuzle, Perfect rent-a-car Tuzla i Mirkokreditna organizacija “Lider”. 

Podsjećamo, ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu snimak možete pogledati u produžetku teksta.

Tuzlanska turbeta: „Dobri ispod parmaluka“ – ko Tuzlu čuva? - Tuzla calling - Podcast

 

POSLJEDNJE DODANO