/VIDEO/ U Tuzli tradicionalno obilježen Dan vozača i automehaničara

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dan vozača i automehaničara obilježen je danas u Tuzli i to svečanim defileom vozila 42 saobraćajne firme sa područja Tuzlanskog kantona. Ovaj dan obilježava se još od davne 1960. godine kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije. Nakon rata na prostorima bivše Jugoslavije tradicija je sačuvana u našoj zemlji, a obilježavanje kao i svake godine organizovali su vozači i firme sa područja TK.

Zdenko Gašić, vozač je autobusa već 40 godina i u tom periodu prevezao je na hiljade putnika. I baš u te četiri decenije na cestama širom Bosne i Hercegovine susretao se sa različitim izazovima, a njegova sreća je, kaže, što nije imao saobraćajnih nesreća. Danas je zajedno sa svojim kolegama prodefilovao ulicama Tuzle, a želja im je bila osim da proslave Dan vozača i automehaničara i da skrenu pažnju na tešku situaciju u kojoj se većina vozača danas nalazi.

”Knjigu bih mog'o napisati. Doživljaja milion, a ne znam ne bih mogao u par sekundi i minuta sve reći. Knjigu komotno napisati, doživljaja puno. Nisam im'o udesa i ništa”- kazao je Zdenko Gašić, vozač autobusa.

Njegov kolega Rešad Bundavica čak 52 godine bavi se prevozom – od toga je 21 godinu vozio kamion, a posljednjih 31 vozi autobus. Kaže, situacija se ne može porediti u odnosu na vremena prije pola stoljeća, kada je on počinjao voziti kamion. Za razliku od tada mladi sada voze brzo i rizikuju svoj život, ali prave probleme i ostalim  vozačima. Dugogodišnji autoprevoznik Rešad ima savjet za njih.

”Samo da se smire, da ne voze pod uticajem alkohola i neka voze lakše. Sve ostalo je dobro. Vozila su sada dobra, jako dobra i ispravna” – istakao je Rešad Bundavica, autoprevoznik. 

Rešad, kao i njegov kolega Zdenko, ali i vozači i automehaničari iz 42 saobraćajne firme sa područja Tuzlanskog kantona svečano su prodefilovali ulicama Tuzle – kako bi na taj način obilježili svoj dan. Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzlanskog kantona ističe da je odlazak kvalitetnog kadra trenutno ključni problem sa kojim se autoprevoznici suočavaju.

”Pa problem je odliv radne snage to nam je najbolnija tačka što se kaže. Svaki dan nam dolaze radne snage, kolege  i kolegice. Ali tako i odlaze. U zadnje dvije godine je otišlo 50% radne snage” – kazao je Srđan Milanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara TK.

Veće plate u inostranstvu i šanse koje se nude glavni su razlog za to. Ipak, svi oni koji i dalje voze cestama Bosne i Hercegovine zaslužuju da im se oda priznanje za dugogodišnji trud i rad; a ovaj dan je odlična prilika za to!

 

Sretan Dan vozača i automehaničara! Ovo je samo dio povorke koja je u 10.00 sati krenula iz auto-baze Siporex.

Posted by RTV Slon – Tuzla on Utorak, 15. Januar 2019.