Više od pet hiljada migranata prošlo kroz TK: Ko se o njima brine, šta građani treba da znaju?!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Crveni križ Tuzla jedna je od organizacija koja u okviru svojih aktivnosti pomaže svim skupinama ljudi, pa tako i migrantima kojih je prema podacima ove organizacije od 1. juna do 16. avgusta kroz Tuzlu prošlo 3015. Ove godine sa povećanim prilivom migranata povećan je i angažman volontera Crvenog križa. Pratnja i pomoć migrantima u tranzitu kroz Tuzlu zadaća je mobilnog tima koji osim u Tuzli postoji još u Bihaću, Bijeljini i Ključu. Osim svakodnevne podjele lanč paketa, odjeće i obuće, te higijenskih potrepština, volonteri Crvenog križa pružaju i prvu pomoć i psiho socijalnu podršku, a u posljednja dva mjeseca mobilni tim na teren je izlazio 85 puta.

„Podijelili smo oko 4150 paketa što prehrane, što ne prehrane i podijelili smo oko 7000 neprehrambenih artikala garderobe, odjeće, obuće. Moram reći da, kada je u pitanju Tuzla  i jedan dio Kalesije, da finansijsku pomoć pruža Švicarski crveni križ“ objašnjava Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Tuzla.

Hasić ističe da, kada je u pitanju tranzit kroz Tuzlu, nema migranata iz zemalja zahvaćenih ratom, te da se radi o ekonomskim migracijama.

„Radi se o populaciji radno sposobnih mladića, dok je vrlo mali broj porodica sa djecom“ kaže Hasić.

U Tuzlu uglavnom dolaze bez ličnih dokumenata, a Crveni križ pomaže isključivo onima koji se registruju u Uredu za strance. Osim Crvenog križa, migrantima pomažu i građai volonteri, kao i Merhamet koji svaki dan dijeli po jedan topli obrok migrantima.

A zbog sve većeg priliva migranata mobilni tim formiran je i u Upravi policije, koja obezbjeđuje pratnju većim skupinama migranata na putu od Ureda za strance do Glavne autobuske stanice Tuzla, te prisustvuje podjeli pomoći kako bi se spriječili incidenti, ali i obezbijedila sigurnost građana Tuzle.

„Od početka ove godine, pa do kraja mjeseca jula zajednički podaci Uprave policije i Ureda za strance govore da je kroz naš kanton prošlo više od 5,5 hiljada migranata. U tom periodu zabilježena su 22 incidentrna događaja, od čega 14 događaja sa elementima krivičnog djela“ izjavila je za RTV Slon Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP–a TK.

Iz Uprave policije napominju da su sva krivična djela razriješena, te da se migranti koji se na bilo koji način ogriješe o zakone BiH uz pratnju policije prebacuju u Imigracioni centar u Sarajevu dok čekaju provođenje postupka deportacije.