Vigemark: Negiranje genocida u suprotnosti sa evropskim vrijednostima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Srebrenica je duboka rana koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira i umanjuje, kada se glorificiraju počinitelji –  istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunar Vigemark govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

 

Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, kazao je Vigemark dodajući da je to direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo.

 

Napomenuo je da je sama EU utemeljena upravo na konceptu prepoznavanja holokausta i obaveze da se nikada ne ponovi ovako mračno poglavlje istorije. Međutim, ponovo se, pola vijeka kasnije, ponovilo.

 

Kao specijalni predstavnik EU Vigemark je pozvao političke lidere u BiH i regiona da sa svoje strane pokažu odgovornost, prepoznavanje i žaljenje zbog svega što se ovdje desilo.

 

– Pozivam vas da stvarate jedno okuženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata – istakao je Vigemark.

 

Majke Srebrenice i mnogi drugi, kako je dodao, žive više od 24 godine sa sjećanjima posljednjeg oproštaja, pogleda i riječi…

 

– Toliko je pitanja koja ostaju neodgovorena o  sudbini njihovih voljenih. Dosada su identificirane 6.643 žrtve, a broj još raste. Naše misli su danas sa njima, kao i sa preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a – kazao je Vigemark.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/