Vigemark: Negiranje genocida u suprotnosti sa evropskim vrijednostima

Vigemark: Negiranje genocida u suprotnosti sa evropskim vrijednostima

Objavio: -

Srebrenica je duboka rana koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira i umanjuje, kada se glorificiraju počinitelji –  istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunar Vigemark govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

 

Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, kazao je Vigemark dodajući da je to direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo.

 

Napomenuo je da je sama EU utemeljena upravo na konceptu prepoznavanja holokausta i obaveze da se nikada ne ponovi ovako mračno poglavlje istorije. Međutim, ponovo se, pola vijeka kasnije, ponovilo.

 

Kao specijalni predstavnik EU Vigemark je pozvao političke lidere u BiH i regiona da sa svoje strane pokažu odgovornost, prepoznavanje i žaljenje zbog svega što se ovdje desilo.

 

– Pozivam vas da stvarate jedno okuženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata – istakao je Vigemark.

 

Majke Srebrenice i mnogi drugi, kako je dodao, žive više od 24 godine sa sjećanjima posljednjeg oproštaja, pogleda i riječi…

 

– Toliko je pitanja koja ostaju neodgovorena o  sudbini njihovih voljenih. Dosada su identificirane 6.643 žrtve, a broj još raste. Naše misli su danas sa njima, kao i sa preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a – kazao je Vigemark.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/