-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu okvirnog budžeta institucija BiH do 2024. godine

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period 2022. – 2024. godine.

Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2022. – 2024. godina Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavilo je Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

– Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi – saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Nacrt sporazuma o zajmu (Projekt unapređenja zdravstvenih sistema) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta sporazuma o zajmu (projekt otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, je i Nacrt sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, s Izvještajem o obavljenim pregovorima.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA