2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Vijeće ministara BiH danas o Prijedlogu programa reformi BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog programa reformi BiH 2021., te Prijedlog programa reformi BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Komisija za saradnju sa NATO-om BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, kao i Izvještaj o radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH za period 1. juli 2021. – 30. juni 2022. godine.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2023. – 2025. godine, kao i Informacije o toku aktivnosti na usvajanju Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu i nemogućnosti primjene Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama, te odluka o ličnim primanjima koje je donijelo Vijeće ministara BiH tokom 2022. godine.

Ministri bi trebali razmatrati i Nacrt zakona o graničnoj kontroli, Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, te Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prvih šest mjeseci 2022. godine, te Prijedlog strategije u oblasti migracija i azila i Prijedlog akcionog plana za period 2021. – 2025. godine, nalaze se u obimnom prijedlogu dnevnog reda sa skoro 280 tačaka.

Među njima su i Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, kao i Informacija o negativnom trendu odlaska ljudi iz BiH, posebno mladih.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – BiH – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

POSLJEDNJE DODANO