21.7 C
Tuzla
01.06.2023.

Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o privremenom finansiranju do kraja juna

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period april-juni 2021. godine, u iznosu od 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH sukladno Zakonu o Budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu.

Kako je saopćeno nakon sjednice, u toku je finalizacija Nacrta zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u skladu sa zahtjevima Predsjedništva BiH o uvrštavanju sredstava za borbu protiv covid-19.

Vijeće je danas utvrdilo i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Cilj zaključivanja ovih dopuna Ugovora je jačanje međusobnih odnosa i saradnje dviju država te lakši prelazak zajedničke državne granice, odnosno uspostava jednostavnog i efikasnog sustava kontrole prelaska zajedničke državne granice.

Status budućeg međunarodnog graničnog prelaza u Svilaju, na Koridoru 5c,  određen je za promet putnika, a za promet robe bit će otvoren kada se osiguraju tehnički uvjeti. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Ugovora odredi ministar sigurnosti BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Na današnjoj sjednici usvojeno je Izvješće Ministarstva prometa i veza s pratećim zaključcima o provedbi Okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za period 2016. – 2030. godine za izvještajni period od oktobar 2016. do decembar 2020. godine.

Navodi se da nakon što su u 2017. i 2018. godini donesene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojim su uvedene strože kazne za prekršaje u prometu, podaci govore da je smanjen broj poginulih na cestama u BiH.  Ukupno je 261 osoba smrtno stradala u prometnim nezgodama u 2019. godini, dok je taj broj u 2016. godini iznosio 321.

Prema Izvješću, ukupan broj prometnih nezgoda na cestama  u BiH je smanjen za više od pet tisuća u 2019. godini, kada je registrirano njih  34.519, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno 39.543. Također, smanjen je broj saobraćajnih nesreća s poginulim ili povrijeđenim osobama, kojih je u 2019. godini bilo 7.256, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno njih 7.716.

Vijeće ministara BiH imenovalo je danas Danijelu Mrdu za direktora i Šimuna Novakovića i Fuada Ohranovića za zamjenike direktora Arhiva Bosne i Hercegovine, kao najbolje rangirane kandidate nakon završene procedure javnog natječaja sukladno Mišljenju Agencije za državnu službu BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!