Vijeće ministara BiH zadužilo MKP da potpiše Sporazum o roamingu

Foto: Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće ministara BiH priopćilo je danas kako je u potpunosti prepoznalo izuzetan značaj blagovremenog potpisivanja “Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene roaminga za zemlje zapadnog Balkana”, te je na 167. sjednici održanoj 26. februara zadužilo resorno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da potpiše pomenuti Sporazum tijekom održavanja digitalnog samita u Beogradu.

– Imajući u vidu da su nadležna ministarstva komunikacija i prometa sa državnog i entitetskih nivoa, Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri prethodno zauzeli stav da BiH neće moći do jula 2019. ispuniti sve obaveze za početak primjene Sporazuma, Vijeće ministara BiH je na spomenutoj sjednici zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u Sporazumu pozicionira BiH na najoptimalniji način, sa obavezom da početak implementacije planiranih obaveza bude u toku, a najdalje do kraja 2019. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kako se navodi, Vijeće ministara BiH izuzetno cijeni značaj i prednosti ovoga Sporazuma, prvenstveno za građane BiH, kao i kroz jačanje telekomunikacijskog tržišta, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija, piše Fena.

– Pored navedenog, Bosna i Hercegovina je izuzetno posvećena jačanju i produbljivanju regionalne saradnje u svim sferama, a naročito kroz Berlinski proces i prihvaćenih inicijativa u okviru istog. Očekujemo da će sve nadležne institucije i akteri u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje obaveze i odgovornosti prema građanima i osigurati da BiH, zajedno sa zemljama regiona, i u ovoj značajnoj oblasti unaprijedi saradnju kroz potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju roaminga na samitu u Beogradu, ističe se u priopćenju Vijeća ministara BiH.