Vijeće ministara neće danas odlučivati o datumu početka rada državnog zatvora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Odluke kojima bi se utvrdio početak rada državnog zatvora (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine) Vijeće ministara BiH ipak neće razmatrati na današnjoj sjednici, rečeno je novinarima.

Naime, Vijeće ministara BiH odlučilo je ove tačke dnevnog reda razmatarti na kraju današnje sjednice, međutim novinari saznaju da će sjednica biti prekinuta prije nego što uopće otpočne raprava o tome, piše Fena.

Odluke koje bi otkočile zastoj u otvaranju državnog zatvora, koji je trebao zvanično početi s radom još 1. januara, bile su pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali ni tada nisu razmatrane.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša još tada kao problem identificirao je neslaganje među ministrima kada je u pitanju uspostavljanje menadžmenta zatvora te je upozorio na višemilionske gubitke zbog zastoja u početku rada.

Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.