21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Vijeće nacionalnih manjina BiH: Formirati fond za pomoć nacionalnim manjinama

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine su se na sjednici upoznali sa Inicijativom za razmatranje rada i djelovanja organizacija nacionalnih manjina u vanrednim situacijama u BiH, čiji je podnosilac Dragan Marković, kao i s različitim djelovanjem udruženja tokom prvog talasa pandemije COVID – 19.

U okviru ove tačke članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojili su inicijativu da se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija BiH traži formiranje fonda na državnom nivou za pomoć nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini, te zaključak da se, u skladu s nadležnostima Vijeća nacionalnih manjina BiH, navedena inicijativa dostavi Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH radi razmatranja, prihvatanja i upućivanja u dalju proceduru.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina primili su k znanju i Informaciju o Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH. O procesu donošenja ovog Zakona prisutne je upoznala podnosilac Informacije Todorka Jovanović.

Prema njenim riječima, prvi put nakon 17 godina, naredne sedmice se očekuje usvajanje zakona, a dva mjeseca nakon njegovog usvajanja predviđeno je i osnivanje Vijeća nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH.

Zbog posebnog doprinosa u pokretanju procedure u vezi donošenja Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH donijeli su odluku o dodjeli zahvalnice prvom zamjeniku visokog predstavnika u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu i supervizoru za Brčko Michaelu Scanlanu – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vezane vijesti

TUZLA