Vijeće stranih investitora BiH tražit će niže opterećenje na rad i investicije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće stranih investitora BiH (VSI) održalo je u 8. Generalnu skupštinu za 2019. godinu. Na Generalnoj skupštini okupili su se članovi VSI koji su pored usvajanja internih izvještaja za 2018. godinu raspravljali o narednim aktivnostima za tekuću godinu, izabrali predsjednika Udruženja kao i nove članove Upravnog odbora.

Za Predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj / Heidelberg Cement Group.

Pored Branimira Muidže sljedeći članovi su izabrani u novi saziv Upravnog odbora: − Bojana Škrobić Omerović, Networks − Edin Hrnjica, ProCredit bank; − Ian Brown, EBRD; − Karlheinz Dobnigg, Raiffeisen bank, − Jasmina Lopičić, M:tel; − Mehta Nikhil, ArcelorMittal Zenica; − Damir Ferović, Zeraa Agriculture Investment & Management; − Mubera Brković, PWC; − Lana Sarajlić, Wolf Theiss; − Ranko Markuš, Gopa Consulting, YEP, − Nicholas Penny, Banjalučka pivara; − Stevan Dimitrijević, Dimitrijević & Partners − Valentin Ilievski, Messer BH Gas − Stjepan Kumrić, Fabrika Cementa Lukavac.

Za potpredsjednike Udruženja imenovani su Bojana Škrobić Omerović i Ian Brown.

”Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 50% u protekle 3 godine ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH. Vijeće se u proteklih 12 godina etabliralo kao pouzdan partner vlastima i oslonac opredjeljen da svojim aktivnostima, preporukama, prijedlozima, dobrim praksama i otvorenim dijalogom dovede do iznalaženja najboljih rješenja kako bismo unaprijedili poslovni ambijent u BiH. Naši inputi su itekako dobar putokaz, orijentir kako da na bolji i kvalitetniji način uredimo ekonomiju a time i društvo. Naše kompanije članice, VSI, su najbolji mogući diplomatski ambasadori Bosne i Hercegovine čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore. U ovoj godini promovisaćemo novo izdanje Bijele knjige sa fokusom na izmjene zakonodavstva i usvajanje preporuka koje bi trebale rezultirati nižim opterećenjima na rad i investicije, uklanjanju administrativnih barijera i povećanjem stranih direktnih ulaganja”, poručio je Muidža.

Osnovano 2006. godine, kao neprofitno udruženje, Vijeće stranih investitora BiH ima za cilj da djeluje kao jedinstven glas kako stranih tako i domaćih investitora u Bosni i Hercegovini, te nastoji promovirati poslovno orijentisane inicijative i pružiti praktičnu podršku svim investitorima kako bi poboljšali poslovno okruženje u zemlji. Članovi VSI-a do sada su investirali više od 9 milijardi eura u BiH i zapošljavaju više od 20 hiljada radnika, navodi se u saopćenju Vijeća.